De president van China Xi Jinping heeft dinsdag tijdens een speech in het Concertgebouw in Brugge iedereen uitgenodigd een bezoek aan zijn land te brengen om zo zelf een beeld van China te vormen. 'Ik nodig jullie allemaal uit naar mijn land. Wat je hoort kan vals zijn, maar wat je ziet is waar', aldus Jinping. Even voor aankomst werd de orde verstoord door een demonstrant.

Xi Jinping startte zijn dag met een bezoek aan de Volvo-fabriek in Gent.
Nadat de staatshoofden kennismaakten met Gentse en Chinese arbeiders en ingenieurs die in Gent trainen, onthulden Xi Jinping en Koning Filip de 300.000e wagen die voor de Chinese markt geproduceerd werd, een XC60. 

Daarna maakte het gevolg een kleine rondgang in de draaiende fabriek, om tot slot een gulden boek te tekenen en geschenken in ontvangst te nemen, bloemen voor de vrouwen en een schaalmodel voor de mannen. Na een bezoek van ruim een half uur vertrok het gevolg in Volvo's, de staatshoofden in wagens van andere merken, iets wat vorig jaar bij het bezoek van Chinese vicepremier Ma Kai gevoelig lag.

'Elkaar nog beter leren kennen'

De Chinese president reed vervolgens verder door naar Brugge, waar hij de zitting opende met een weetje: het Europacollege en de Volksrepubliek China zijn opgericht in hetzelfde jaar, namelijk in 1949. 'Sindsdien hebben we de dialoog en de samenwerking geopend met Europa.

China en de Europese Unie hebben een van de belangrijkste bilaterale samenwerkingen in de wereld, en er is nog veel potentieel', zei de president. 'Maar daarvoor moeten we elkaar nog beter leren kennen, en de geschiedenis is de sleutel voor de toekomst.'

In zes punten gaf Xi Jinping een geschiedenis en beeld van zijn land, alvorens enkele gezamenlijke uitdagingen voor te leggen. 'China en Europa zijn twee belangrijke machten om de wereldvrede te bewaren. We moeten met het zonlicht van de vrede de schaduw van de oorlog verjagen. We zijn ook twee grote markten die naar gemeenschappelijk ontwikkeling streven. We moeten volharden in het verzekeren van een win-winrelatie, in het openstellen van de markten en het ontwikkelen van een open wereldeconomie. We zijn bezig aan belangrijke hervorming zonder precedenten. We steunen dan ook de Europese integratie', aldus Jinping.

'Wat je hoort kan vals zijn, maar wat je ziet is waar'

De president nodigde iedereen, onder wie studenten van het Europacollege, uit om China nog beter te leren kennen. 'Wat je hoort kan vals zijn, maar wat je ziet is waar', besloot de president. Na zijn speech trok een ruime delegatie naar het Provinciaal Hof in Brugge.

Even voor de aankomst van de president werd de orde even verstoord door iemand die over de omheining liep, en in het Chinees begon te roepen. De rust keerde na ingrijpen van de politie snel terug. In het Provinciaal Hof kregen de president en zijn vrouw enkele geschenken en mochten ze het gouden boek van de provincie en de stad Brugge ondertekenen. Over de middag lunchte hij met enkele bedrijfsleiders, alvorens zijn bezoek aan België af te ronden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig