Voor de correctionele rechtbank van Bergen is dinsdag het proces begonnen over de pesterijen in het bedrijf MACtac in Zinnik, dat verpakkingsmateriaal maakt.

Elf personen staan terecht wegens pesterijen op het werk en de vernederende behandeling van twee arbeiders van het bedrijf, Daniel Mignon en Michel Claessens. De openbare aanklager vorderde dinsdag de verjaring voor pesterijen en het niet-verlenen van hulp aan iemand in gevaar waarvan Mignon het slachtoffer was.

Al in 2012 voerden het parket van Bergen en de onderzoeksrechter aan dat deze zaak verjaard was. Maar de raadkamer van Bergen oordeelde het tegendeel en het Hof van Cassatie bevestigde deze beslissing.

Mignon en Claessens werden in de jaren 2000 door verscheidene van hun collega’s gepest. Van de elf beklaagden worden er vier vervolgd wegens het toebrengen van slagen en verwondingen en de zeven overige, waaronder het bedrijf MACtac, voor schuldig verzuim en het niet-verlenen van hulp aan iemand in gevaar.

'Het laatste feit dateert van meer dan vijf jaar geleden', legde substituut-procureur des Konings Vincent Baert dinsdag uit. 'De verjaring kan een bittere nasmaak hebben en als een mislukking beschouwd worden, maar de strijd die de burgerlijke partij leverde was niet tevergeefs. Daardoor is er immers een bewustwording ontstaan rond deze problematiek op de werkvloer.'

'Ons standpunt wordt op de volgende zitting uiteengezet', zei de advocaat van het gezin Mignon. Die zitting is voor 22 april gepland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig