Kerry spreekt dan toch niet met Abbas
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zijn blitzbezoek in Israël beëindigd. Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zijn blitzbezoek in Israël beëindigd en is naar Brussel gevlogen. Dat bevestigde een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade dinsdag in Tel Aviv. Er was uiteindelijk geen onderhoud met de Palestijnse president.

Kerry trachtte sinds maandagavond bij gesprekken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de vredesgesprekken met de Palestijnen te redden.

Israël en de Palestijnen ruziën over de afgesproken vrijlating van 26 Palestijnse langdurige gevangenen en een verlenging van de vredesgesprekken. Het is niet duidelijk of Kerry een compromis heeft bereikt.

Een in Ramallah geplande ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas werd zonder reden afgezegd.

De Palestijnen hebben Israël inmiddels een ultimatum gesteld de 26 gevangenen vrij te laten tegen dinsdagavond. Bij overleg van het Palestijns bestuur maandagavond in Ramallah ‘is er een consensus bereikt, dat de Palestijnen zich tot de VN zullen wenden, indien Israël zich niet aan het akkoord over de onvoorwaardelijke vrijlating’ van de gevangenen houdt, voegde de Palestijnse minister voor Gevangenen, Issa Karaki, er volgens Radio Palestina aan toe.

Een diplomatiek offensief van de Palestijnen op internationaal vlak betekent het einde van de vredesgesprekken. Kerry probeerde dat te verhinderen door een nieuwe onderhandelingsronde. Hij sprak dinsdagmorgen in Jeruzalem nog met Netanyahu, maar de ontmoeting met Abbas in Ramallah ging dus niet door.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig