Dubai lokt fietstoeristen met nieuwe paden in de woestijn
Foto: Dubai Roadsters

Ze zijn er nu al, de sportievelingen die Dubai en omgeving per fiets ontdekken. En als het van de sjeik afhangt, zal het oliestaatje in de toekomst nog meer fietsende medemensen lokken. De hoge temperaturen zullen hen niet tegenhouden.

Dubai organiseerde in februari zijn allereerste eigen wielerwedstrijd - de Dubai Tour, gewonnen door de Amerikaan Taylor Phinney - en heeft de wielerkoorts duidelijk zwaar te pakken.

Want na het succes van koersevenementen zoals de Ramadan Race en de Cycle Challenge, groeide het besef dat de tweewieler meer plaats moest krijgen in de stad, waar tot voorheen nauwelijks een fietspad te vinden was.

Die ambities van Dubai richten zich niet alleen op de inwoners, die alsmaar vaker een ongezonde levensstijl aanhouden, maar ook om fietsamateurs richting hun contreien te lokken voor een fietsvakantie.

Met zijn Bicycle Master Plan spreekt sjeik Hamdan bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum de wens uit om het oliestaatje te zien uitgroeien tot de ideale bestemming voor een fietsvakantie.

Foto: Dubai startte vorig jaar als eerste in het Midden-Oosten met een fietsendeelsysteem

En waarom ook niet: volgens liefhebbers heeft Dubai zelf het beste fietsweer ter wereld met aangename temperaturen (behalve in de zomer dan, waar het het kwik tot boven de vijftig graden kan klimmen) én nooit het regent er nooit.

Waar in Europa vooral het voorjaar en de zomermaanden de beste periode zijn om de fiets van stal te halen, is het in Dubai net omgekeerd. Johan Vansummeren heeft de voordelen van Dubai als fietsbestemming al langer ontdekt, zo vertelde hij dit weekend in weekendmagazine Sabato.

Foto: Ook Vansummeren (hier met Jasmine Vangrieken) reed mee in de Dubai Tour

‘Je ziet een prachtig landschap en de wegen zijn perfect in orde. Maar het is wel veel rechtdoor natuurlijk: in Dubai heb je geen Vlaamse kronkelwegjes’, aldus Vansummeren. ‘Duinen op en af rijden: dat is natuurlijk niet zoals de cols, maar in combinatie de wind kan het wel knap lastig zijn.’

Momenteel ligt er al zo’n 120 kilometer aan fietspaden, waarvan het 87 kilometer lange Al Qudra-fietspad doorheen de woestijn het belangrijkste is. Daar moet tegen 2016 nog eens meer dan vijftig kilometer bijkomen, en in 2013 - wanneer het Bicycle Master Plan volledig werd uitgevoerd - zou het totaal aantal fietspaden afklokken op 850 kilometer in en rond de stad.

Tips over fietsen in en rond Dubai vindt u op de websites What’s On en Dubai RoadstersMaar vergis u niet, fietsen in de woestijn, dat is vooral veel zand rondom u...