Belgische biercultuur kandidaat Unesco werelderfgoed
Foto: BELGA

De drie gemeenschappen van ons land dienen bij de Unesco een dossier in om de biercultuur toe te voegen aan de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. De biercultuur zou daarmee onder meer naast het carnaval van Binche en de garnaalvangst te paard in Oostduinkerke komen.

Het gaat om een initiatief van de Duitstalige minister van Cultuur, Isabelle Weykmans, met steun van haar collega’s van de Vlaamse en Franse gemeenschap en de Federatie van Belgische Brouwers.

Het dossier werd voorbereid in samenwerking met onder meer de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren, de Internationale Vereniging Trappist, en groeperingen van zythologen in Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap.

Meer dan duizenden bieren

België telt meer dan duizend bieren en beschikt over de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld, zo verdedigen de drie ministers de kandidatuur.

De biercultuur is al lokaal erkend als immaterieel erfgoed in de drie gemeenschappen. De Unesco erkent de Heilig-Bloedprocessie in Brugge, het Carnaval van Binche, de processionele reuzen, de Kunst van de Valkerij, het carnaval van Aalst, het Jaartallenleven in Leuven, de Houtem Jaarmarkt, het Krakelingenfeest en de Tonnekesbrand van Geraardsbergen en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke als cultureel erfgoed.