In samenwerking met de politiezone van het Maasland, gaan de ondernemers van Lanaken van start met een Buurtinformatienetwerk (BIN) voor zelfstandigen. Het gaat om een systeem waarmee ze elkaar en de politie kunnen waarschuwen tegen winkel- en gauwdieven.

BIN-Z is de naam van het Buurtinformatienetwerk Zelfstandigen dat aan de Maaskant wordt opgezet. Het doel is de handel en horeca preventief te beschermen tegen criminaliteit. Het verhogen van het algemeen veiligheidsgevoel, het bevorderen van de sociale controle en het verspreiden van de preventiegedachte moeten hiermee aangezwengeld worden. ‘Vaak moeten handelaars en cafébazen hun aandacht verdelen over klanten, telefoontjes, medewerkers en leveranciers. Hierdoor kunnen zij moeilijk alert genoeg blijven om mogelijke bedreigingen op te merken en snel en adequaat te reageren’, zegt Johan Revinsek, adviseur van Unizo-Limburg.

Voor dit project slaan Unizo Lanaken, Middenstand Lanaken, de lokale politie Lanaken-Maasmechelen en de gemeente de handen in elkaar. Concreet zal iedereen die iets verdachts opmerkt, dat melden aan de politie op het nummer 101. Verder verloopt alles vanzelf. De politie screent het bericht en communiceert het via sms naar alle aangesloten handelaars en gemeenschapswachten. Zo kan iedereen mee uitkijken naar de verdachte individuen en alert reageren als deze mensen een winkel betreden. De pakkans van deze criminelen wordt hierdoor daadwerkelijk verhoogd.

Dit nieuwe systeem zal in Lanaken kosteloos worden aangeboden aan handelaars en horeca-uitbaters dankzij de steun van gemeente Lanaken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig