De twee agenten van de federale spoorwegpolitie blijven in de cel voor de mishandeling van een illegale dakloze. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) vrijdag beslist, zo meldt het Brusselse parket-generaal dinsdag. De twee agenten, 22 en 23 jaar oud, geven toe dat ze de man opgepakt hebben en hem 15 kilometer hebben gedumpt. Maar van slagen of diefstal zou geen sprake zijn.

De 27-jarige illegaal werd in het Brusselse Noordstation gecontroleerd naar aanleiding van een diefstal, waar hij weliswaar niet bij betrokken was.

Volgens het slachtoffer namen de politieagenten hem mee tot in Asse waar ze hem ontkleedden en zijn gsm afnamen. De lokale politie van Asse vond de man. Zij brachten het parket op de hoogte.

Op 14 maart werden de twee agenten opgepakt en aangehouden. Ze werden door onderzoeksrechter in verdenking gesteld van diefstal met geweld, bij nacht in bende, door openbare officieren of ambtenaren, een voertuig gebruikt om de vlucht te verzekeren, opzettelijke slagen en verwondingen door een politieambtenaar, onmenselijke behandeling door openbare officieren of ambtenaren die handelden naar aanleiding van de uitoefening van zijn bediening en valsheid in geschriften door een ambtenaar.

Hun advocaten vroegen aan de raadkamer om de vrijlating van hun cliënten, die niet anders deden dan officieuze richtlijnen van hun oversten binnen de spoorwegpolitie opvolgen. Die raadkamer ging twee weken geleden niet op die vraag in, waarna de verdediging in beroep ging bij de KI maar ook die heeft nu beslist de agenten in de cel te houden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig