CIA heeft jarenlang gelogen over brutale ondervragingstechnieken
CIA-directeur Michael Hayden Foto: AP

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de regering jarenlang misleid over het gebruik van zijn meest brutale ondervragingstechnieken. Dat blijkt volgens de krant The Washington Post uit een rapport van een Amerikaanse senaatscommissie.

Volgens The Washington Post heeft de CIA bewust het belang van sommige gevangenen en van samenzweringen overschat om het gebruik van harde ondervragingsmethodes - lees: foltertechnieken - te rechtvaardigen.

Ook werd gelogen over de inlichtingen die op die manier verkregen werd. Zo gaf de CIA in rapporten aan dat het dankzij die brutale technieken informatie had verkregen waarmee terreuraanvallen verijdeld konden worden. De informatie kon niet op een andere manier verkregen worden, zo meldde de CIA in zijn communicatie aan de regering. Maar in werkelijkheid was de inlichtingendienst al eerder op de hoogte van de bewuste feiten, zelfs nog voor de brutale ondervragingstechnieken werden toegepast.

Ook de meest waardevolle informatie over al-Qaeda, “met inbegrip van de tip die geleid heeft tot de operatie tegen Osama Bin Laden in 2011” werd niet dankzij de methodes van de CIA verkregen, schrijft de krant nog. De CIA had verklaard dat Bin Laden dankzij het waterboarden gelokaliseerd kon worden, maar maandag was al uitgelekt dat hij eigenlijk door de afluistertechnieken van de NSA kon worden opgespoord.

Het 6.300 pagina’s dikke rapport van de Amerikaanse senaatscommissie heeft vooral betrekking op de periode 2002 tot 2006. In die periode maakten de foltertechnieken deel uit van president George W. Bush zijn “oorlog tegen de terreur”. De huidige president Barack Obama maakte in 2009 een einde aan de praktijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig