VIDEO. 'Godfather van housemuziek' is niet meer
Frankie Knuckles Foto: Belga

Frankie Knuckles, een legendarische dj die een sleutelrol heeft gespeeld bij het ontstaan van de housemuziek, is maandag op 59-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Frederick Dunson, vriend en zakenpartner van de dj, bevestigd aan de krant Chicago Tribune. Knuckles' diabetes zou hem fataal geworden zijn.

Dunson, de zakenpartner van Frankie Knuckles, bevestigde aan de Chicago Tribune dat zijn vriend 'onverwacht was overleden'. Volgens hem was het overlijden het gevolg van complicaties die verband hielden met de diabetes waaraan de bekende dj leed.

Knuckles werd in 1955 in de Bronx (New York) geboren en ging als tiener al als dj aan de slag in New York. In 1977 verhuisde hij naar Chicago, waar hij een van de vaste dj’s werd in de legendarische club The Warehouse.

De elektronische muziek die hij er draaide, maakte al snel naam in Chicago en werd 'house' genoemd, een verwijzing naar de club waarin het genre ontstond. Later opende Knuckles nog een eigen club in Chicago: The Power Plant.

In een interview voor de Red Bull Music Academy vertelt Knuckles hoe hij voor het eerst de term 'housemuziek' hoorde:

Het bekendste nummer van Knuckles, die ook wel 'the godfather of Chicago house' genoemd werd, is waarschijnlijk 'The Whistle Song' uit 1991.

Ook 'Your Love' uit 1987  typeert de stijl van Knuckles.

Later maakte de dj nog remixes voor artiesten als Michael Jackson en Whitney Houston.

Sinds 2004 is er een straat naar Knuckles genoemd in Chicago. Een jaar later trad hij toe tot de Dance Music Hall of Fame.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig