Politie wacht al drie maanden op speekseltests
Foto: Kurt Desplenter

Veel politiezones zitten zonder speekseltests voor controles op druggebruik in het verkeer. De FOD Justitie hield immers drie maanden lang de geldkraan dicht voor de aankoop van nieuwe testen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws dinsdag. Er zou wel snel een oplossing komen.

'We krijgen veel vragen van zones die vergeefs speekseltesten willen bestellen', zegt Rudi Wagelmans, adjunct-secretaris van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, in De Morgen. Hij legt de fout bij de FOD Justitie, die de overheidsopdracht organiseerde. Politiezones kunnen niet anders dan testen te vragen aan naburige zones, zolang dat nog kan.

In een reactie beklemtoonde de woordvoerder van de FOD Justitie dat iedereen het budgettair moeilijk heeft. Hij wees erop dat de FOD Budget en de Inspecteur van Financiën een negatief advies hadden gegeven voor een nieuwe bestelling.

De Morgen kreeg van Justitie nog te horen dat het dossier inmiddels werd goedgekeurd en dat de bestelling dinsdagochtend vroeg zou gebeuren. De levering zou nog hoogstens vijf werkdagen op zich laten wachten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig