Geen toegangsbewijs nodig voor heiligverklaring pausen
Foto: AFP

Voor de heiligverklaring van de pausen Johannes Paulus II (1978-2005) en Johannes XXIII (1958-1963) op 27 april in Rome is er geen toegangsbewijs nodig. Dat heeft jezuïet Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, maandag verklaard.

Een groot gedeelte van het Sint-Pietersplein wordt voorbehouden voor de officiële gasten, het diplomatiek korps en de bisschoppen. De ceremonie zal op grote schermen uitgezonden worden op de vlakbij gelegen Villa della Conciliazione.

Lombardi waagde zich niet aan een schatting over het aantal mensen dat de plechtigheid zal bijwonen. De burgemeester van Rome zette eerder het cijfer van vijf miljoen voorop maar Vaticaankenners achten dit cijfer schromelijk overdreven. Of paus-emeritus Benedictus XVI de ceremonie zal bijwonen, blijft een open vraag. Inmiddels zijn de hotels in Rome al een tijdje volgeboekt.

De Poolse paus Karol Wojtyla wordt heilig verklaard na de erkenning van een tweede wonder op zijn voorspraak. Hij zal de ‘snelste heilige’ ooit zijn: hij wordt negen jaar na zijn overlijden heilig verklaard. Angelo Roncalli wordt heilig verklaard zonder erkenning van een tweede wonder. Paus Franciscus heeft gebruikgemaakt van zijn bevoegdheid om daarvan af te zien.

Paus Johannes Paulus II werd op 1 mei 2011 zalig verklaard, paus Johannes XXIII op 3 september 2000.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig