CD&V sluit asymmetrische regeringen niet uit
Foto: BELGA

CD&V-voorzitter Wouter Beke sluit niet uit dat er na de verkiezingen opnieuw asymmetrische regeringen komen. Dat heeft hij maandagvond gezegd in het Nationale Debat met de kopstukken van negen partijen, georganiseerd door de kranten De Standaard en Le Soir. “Wat mij betreft is er geen koppeling tussen beide”, zei Beke.

Uit verschillende hoeken kwamen al pleidooien om na de samenvallende verkiezingen van 25 mei op alle niveaus met dezelfde partijen te regeren. De partijen van de Vlaamse en Waalse regering zouden dus ook in de federale regering vertegenwoordigd moeten zijn. Dat zou de politieke stabiliteit verhogen.

CD&V-voorzitter Beke is het daar niet mee eens. “Er waren de voorbije jaren asymmetrische regeringen. En ze hebben gewerkt”, zei hij. De regering op elk beleidsniveau moet op zijn eigen merites beoordeeld worden, vindt Beke. Maar asymmetrische regeringen zijn voor hem ook “niet noodzakelijk”.

Het eerste deel van het debat draaide rond socio-economische thema’s: fiscaliteit, competitiviteit en sociale zekerheid. N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts zei daarin dat de automatische loonindexering moet verdwijnen. “Dat is zelfhandicapering, we prijzen onszelf uit de markt”. Weyts zei overigens dat zijn partij de werkgeversbijdragen met 4 procent wil verlagen.

CD&V-voorzitter Beke wees erop dat de N-VA ooit een verhoging van de btw voorstelde. “Wat is uw standpunt hierover?”, vroeg Beke. “Een beetje geduld tot onze persconferentie”, was het antwoord van Weyts. “Komt die persconferentie nog voor 25 mei?”, repliceerde PS-voorzitter Paul Magnette laconiek.

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten hakte in op de gedeeltelijke lastenverschuiving die CD&V wil om de loonlasten te doen dalen. “Elke verschuiving van belastingen wordt in de realiteit een verhoging”. Ze had vooral vragen bij de lastenverschuiving die CD&V voorstelt om de loonlastenverlaging te financieren. “U gaat dus 3 miljard lasten verlagen door 3,3 miljard euro nieuwe belastingen. Er is maar één oplossing en dat is dat de kost van de overheid naar omlaag gaat”.

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback vindt het alvast geen goed idee om de btw te verhogen om lastenverlagingen te betalen. “Het is nuttiger om eerst te kijken naar wie nu nauwelijks of niet bijdraagt”. Groen-voorzitter Wouter Van Besien vond ook dat naar vermogenswinsten gekeken moet worden. “Er is aan iedereen inspanningen gevraagd. Aan ondernemers, werkenden, werklozen en gepensioneerden. Maar niet aan de grote vermogens”.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig