Jeugdraad roept op om massaal GAS-wet te overtreden
Foto: BELGA

Om de willekeur van de GAS-boetes aan te tonen, roept de Vlaamse Jeugdraad jongeren op om de GAS-wet te overtreden en er een foto van op sociale media te zetten. Dat schrijft Het Nieuwsblad dinsdag.

De Vlaamse Jeugdraad trekt samen met verschillende andere jongerenorganisaties ten strijde tegen de GAS-boetes. Ze vinden dat “normaal jongerengedrag” niet bestraft mag worden. Op 9, 10 en 11 mei volgt een “weekend van burgerlijke ongehoorzaamheid”.

“Voor alle duidelijkheid: we vragen met aandrang dat deelnemers geen vandalisme plegen. Onze actie klaagt de absurde GAS-boetes aan”, zegt woordvoerder Lander Piccart. “Het gaat om een verbod om in bomen te klimmen, flyeren of lawaaihinder.”

Docent aan de Universiteit Antwerpen Patrick Van Eecke, specialist internetrecht, waarschuwt in Het Nieuwsblad dat de jongeren zich ervan bewust moeten zijn dat ze een GAS-boete kunnen krijgen. “Als de plaatselijke autoriteiten zo’n foto op het internet zien, kunnen ze die als bewijslast gebruiken. Het gaat immers om foto’s van overtredingen die doelbewust op een publiek forum geplaatst worden.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig