Van Cauwelaert: 'Senelle heeft me nooit over Lam Gods gesproken'
Rik Van Cauwelaert Foto: bdw
Journalist Rik Van Cauwelaert trekt de beweringen van historicus Paul De Ridder over het gestolen paneel "De rechtvaardige rechters" in twijfel. 'Ik heb Robert Senelle goed gekend en nooit heeft hij me over het Lam Gods gesproken', zei Van Cauwelaert maandagavond in Reyers Laat.

Aan de VRT-nieuwsredactie verklaarde Paul De Ridder, historicus van de Koninklijke Bibliotheek en Brussels parlementslid, vrijdag dat "De rechtvaardige rechters" via een nalatenschap in het bezit is van een vooraanstaande Gentse familie. De erfgenamen zouden er niet mee naar buiten durven te komen, uit vrees voor een schandaal.

De Ridder heeft die informatie naar eigen zeggen van Robert Senelle, bekende grondwetexpert, die vorig jaar overleed. Senelle bemiddelde volgens De Ridder bij de familie om het paneel anoniem terug te geven, maar zonder resultaat.

'Ik heb Senelle heel goed gekend', zei Rik Van Cauwelaert op Canvas. 'We zagen elkaar wekelijks. Volgens De Ridder was hij sinds 1968 bij het onderzoek betrokken. Hij zou hebben geweten bij welke Gentse familie het paneel tot op vandaag ligt verborgen. Toch heeft Senelle nooit met mij over het Lam Gods gesproken.'

Rik Van Cauwelaert behoort tot een familie die door sommige bronnen genoemd wordt in verband met de diefstal van het paneel. Meerdere theorieën zoeken het motief voor de diefstal in de bankencrisis van de jaren dertig en een reeks schandalen daarrond. Daarbij valt dan niet alleen de naam van christendemocratische politicus August De Schryver, maar vooral die van Frans Van Cauwelaert, zijn Antwerpse partijgenoot en politieke medestander, met wie hij ook familiaal verwant was.

'De Ridder heeft zijn geloofwaardigheid het voorbije weekend helemaal de grond in geboord', vindt Rik Van Cauwelaert. 'Hij zegt dat de Duitsers "De rechtvaardige rechters" tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben teruggevonden. Dat zou betekenen dat ze het paneel na de oorlog aan de Gentse familie hebben teruggegeven. Dat zou me verbazen.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig