De schade is aangericht: ik heb mijn eerste stuk van een Braziliaans designlabel gekocht. Het is een jurk van het merk Isolda. Ik ontdekte het label twee jaar geleden op blogs en Instagram en was op slag verkocht. Twee jaar lang heb ik me kunnen inhouden, maar eenmaal ik een Isoldajurk in mijn handen kreeg, was ik verloren.

Isolda werd in 2012 geleden opgericht door de Braziliaanse zusjes Alessandra en Juliana Affonso Fereirra en Maya Pope. Alessandra schildert haar ontwerpen met waterverf, Maya digitaliseert de tekeningen en Juliana houdt zich bezig met PR en marketing. Ik ben een grote fan van Isolda, maar origineel ben ik niet: Braziliaanse fashionista's zijn dol op het merk, en ook buiten de landsgrenzen is het label een hype.

De eerste reden waarom ik Isolda fantastisch vind: Juliana antwoordt onmiddellijk op mijn e-mail. Heel onbraziliaans is dat: als je geluk hebt krijg je een antwoord, maar heel vaak gebeurt er gewoon niets. Ik ben van harte welkom voor een interview en pasbeurt in hun showroom. Die ligt in een gezellig straatje in de chique wijk Jardins. Een aangename verrassing tussen de grote boulevards en wolkenkrabbers. Isolda's showroom is gevestigd in een schattig huisje waar Juliana me opwacht.

Isolda is op en top Braziliaans, maar zonder clichés. Kenmerkend is het gebruik van kleuren en prints van typisch Braziliaanse elementen zoals exotisch fruit en azulejos. De stuks van vorig seizoen stonden in het teken van octopussen en krabben. Vreemde keuze, maar het resultaat was een chique en speelse collectie die in een mum van tijd uitverkocht was.

Juliana omschrijft het als volgt: 'Isolda is arty, exotisch en gemaakt met veel liefde en aandacht voor details. We willen vrouwen een goed gevoel geven en een Braziliaanse touch aan hun garderobe toevoegen. Isolda kan wat calor, of warmte, toevoegen op winterse, donkere dagen.'

Brazilië is voor ontwerpster Alessandra één grote bron van inspiratie. Zoals veel Brazilianen besefte ze pas hoe mooi haar land is toen ze een tijdje in het buitenland ging wonen. Tijdens haar studies textieldesign in het koude, grijze Londen kreeg ze heimwee naar Brazilië en besefte ze dat haar thuisland veel te bieden heeft. Modelabels als Isolda zijn zeldzaam in Brazilië. De meeste ontwerpers kijken naar het buitenland voor inspiratie, kopiëren Franse merken en hebben geen eigen visie op mode. Isolda blijft wél trouw aan haar Braziliaans DNA.

De kleuren en prints stralen tropicalisme uit, maar de modellen worden aangepast aan verschillende culturen en gewoonten. Er zijn losse kleedjes die vooral in de smaak vallen in Europa, de lange jurken met mouwen die de armen bedekken zijn ontworpen met klanten in Koeweit en Saoedi-Arabië in het achterhoofd. De strakkere modellen en uitgesneden decolletés doen het goed bij Braziliaanse vrouwen.

Ik zou gans de collectie willen meenemen. Maar aan al het moois hangt een prijskaartje: een rok kost R$ 1.100, een jurkje R$ 1.400, omgerekend zo'n 450 euro. Ik kies voor een losse jurk in chiffon, bedrukt met citrusvruchten en Portugese azulejos. Gelukkig kan ik in drie parcelas of delen betalen, een stukje per maand. Een Braziliaans fenomeen: je kan zelfs een chocolade paasei van R$ 9,90 in twee keer afbetalen. Ik ben uitgeshopt voor de rest van het seizoen, ik koop niets meer. Ik wacht op de volgende collectie van Isolda. 

Kim De Craene-Bombonati werd verliefd op een Braziliaan, trouwde met hem en schippert daardoor al twee jaar tussen Antwerpen en het goed 9.700 kilometer verder gelegen Braziliaanse São Paulo. Een stad waar de Belgen binnen drie maand aan zet zijn met hun voetbalkunsten, maar Kim neemt ons met haar blog nu al mee in de lifestylewereld van Brazilië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig