Antwerpse koffiebar serveert koffie volgens Japanse techniek
Foto: Nellies
Antwerpen is opnieuw een koffiebar rijker. Bij Nellies op de Oudevaartplaats kunt u terecht voor expresso's en latté's, maar ook voor bijzondere koffies die volgens een oude (en vooral tijdrovende) Japanse techniek worden bereid.

Zaakvoerders Kees Koevoets en Natalie Coudre willen met hun koffiebar Nellies focussen op slow coffee. 'Het is een kunst om goede koffie te zetten. Je moet er tijd voor maken en genoeg aandacht aan besteden', klinkt het in Gazet van Antwerpen.

En dat is net wat ze doen met twee bijzondere koffies op de kaart: syphon en Kyoto. Voor die eerste heeft u naast een handleiding ook aangepaste apparatuur nodig, waardoor de koffiebar met de opstelling ook een beetje lijkt op het laboratorium van professor Gobelijn.

Hoe werkt het? Het water wordt in een bolvormig glas aan de kook gebracht, met een ander glas er bovenop. Wanneer het kookpunt wordt bereikt, duwt de stoom het water naar boven in het andere glas. Daar wordt de koffie toegevoegd en moet die ongeveer een minuut trekken. Dan wordt een knop omgedraaid en zakt het water door een filter weer in het bolvormige glas.

Flip Deckers ging de koffie proeven en legde het gebeuren meteen vast op video, dat hij daarna deelde op zijn Facebookpagina:

 

 

De techniek wordt al langer toegepast in koffiebars in onder andere Calfornië, en deze Amerikaanse barista is ondertussen al vertrouwd met de opstelling en toont hoe hij een kopje syphon-koffie bereidt:

Syphon, Intelligentsia from The D4D on Vimeo.

Het ultieme voorbeeld van een slow coffee is echter de Kyoto-variant, waarvoor gemakkelijk twaalf (en bij andere opstellingen tot zelfs achttien uur) mag worden uitgetrokken omdat de koffie wordt gezet aan een tempo van dertig druppels mer minuut. Het duurt zo lang omdat voor deze methode water op kamertemperatuur wordt gebruikt. Het resultaat is dan ook een koude koffie die u drinkt met ijs of melk.

Nu weet u meteen waarvoor deze vreemde opstelling aan de bar dient: