Al meer dan 30.000 locaties voor 'Ik flits mee'
Foto: 'cia Jansen

Dinsdagochtend om 10 zijn er via de website van het BIVV al 32.834 flitslocaties doorgegeven voor de campagne 'Ik flits mee'. Maar niet alle politiezones zijn bereid om mee te werken aan de actie.

Voor de campagne 'Ik flits mee' gaan de federale en lokale politie tegelijk 24 uur lang een flitsmarathon houden. Bijzonder is dat burgers via de website van het BIVV locaties kunnen doorgeven waar volgens hen geflitst moeten worden. Dat gebeurde dinsdagochtend al meer dan 30.000 keer. De campagne startte maandagochtend. 'Een groot succes', liet de federale politie gisteren al optekenen.

Hoge verwachtingen

'Dat bevestigt dat de controles gedragen worden door de bevolking', zegt Peter De Waele van de federale politie. De uiteindelijke lijst van locaties wordt doorgegeven aan de 110 betrokken politiezones. De politiechef beslist dan op welke plekken precies de snelheid gecontroleerd zal worden.

'De lijst kan natuurlijk ook buiten de marathonperiode gebruikt worden', zegt De Waele. 'Het geeft de politie een globaal overzicht van wat er binnen de gemeenten leeft. De zones kunnen de informatie gebruiken voor komende controles.'

Korpschef Eddy Vandaele van de politiezone Het Houtsche in West-Vlaanderen vindt dat idee evenwel niet haalbaar: ‘Het is een goed idee omdat het de aandacht vestigt op het probleem van de snelheid, want dat is er wel degelijk, maar aan de andere kant creëert het ook verwachtingen die je als politie nooit kan oplossen’, zegt Vandaele aan de VRT-nieuwsredactie.

'De uren die je hebt om te flitsen, om effectief controle te gaan doen, zijn beperkt en die kan je dan maar beter inzetten op plaatsen waar er echt een probleem is.’ De federale politie zegt dat het alle zones vrijstaat om te kiezen of ze meedoen of niet.

Tot 10 april

Wie dat wil, kan nog tot 10 april een flitslocatie doorgeven op de website www.ikflitsmee.be. In de aanvraag moet vermeld zijn waarom daar geflitst moet worden, bijvoorbeeld omdat zich in de omgeving een school of speelplein bevindt. Het is de eerste keer dat de politiediensten op die schaal de bevolking betrekken bij een controleactie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig