'Goede hoop dat Japan walvisvangst staakt'
Foto: AP

De Japanse walvisvangst is ‘niet wetenschappelijk’ van aard en ‘illegaal’. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag maandag geoordeeld. Tokio stelt zich te zullen schikken naar de uitspraak van het Hof, en te stoppen met de controversiële walvisvangst. 'Een zeer belangrijke overwinning voor de bescherming van de walvis', reageert het WWF.

Officieel hield Japan in 1987 met de commerciële walvisvangst op. Het jaagde voort op de dieren op basis van door de regering opgelegde quota, en hield vol dat het vergaren van wetenschappelijke gegevens nodig was voor een duurzaak gebruik van het zoogdier. Tokio probeerde daarbij bewijzen te vinden om een einde te maken aan het moratorium dat in 1986 was ingesteld. 

Australië had het Aziatische land in 2010 bij het Internationaal Gerechtshof aangeklaagd omdat het ondanks het internationaal verbod commercieel op de zoogdieren jaagt. Het Internationaal Gerechtshof vindt nu ook effectief dat er veel meer walvissen worden gedood dan voor wetenschap nodig is - het gaat jaarlijks om honderden van deze dieren - en dat Japan ingaat tegen het moratorium. Veel van deze dieren worden immers voor de Japanse keuken gevangen, waar walvisvlees een delicatesse is.

Het VN-Hof gebiedt Tokio dan ook op te houden op walvissen te jagen in het Zuidpoolgebied. ‘Japan moet elke afgeleverde vergunning, toelating of licentie in het kader van onderzoeksprogramma Jarpa II intrekken en mag in het kader hiervan geen nieuwe vergunningen geven’, verklaarde rechter Peter Tomka tijdens een zitting in het Vredespaleis.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) vindt de verplichting om te stoppen met de walvisvangst 'een zeer belangrijke overwinning voor de bescherming van de walvis'. Volgens Franck Hollander is de kans bovendien groot dat Japan het verbod zal naleven. Het land had immers op voorhand beloofd de uitspraak van het Hof te zullen respecteren. 'Wij hebben dus goede hoop', klinkt het. 'De uitspraak heeft de bescherming en handhaving van de biodiversiteit voor de komende generaties mogelijk gemaakt', aldus nog Aimée Leslie globaal WWF-manager voor walvissen en schildpadachtigen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig