Het parket van de Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) wil Standardspeler Mehdi Carcela drie speeldagen effectief schorsen. De middenvelder krijgt ook een boete van 500 euro. Standard weigert het voorstel te aanvaarden.

Play-off 1, 2A/B en 3 Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Carcela ging zondagavond in de play-offwedstrijd tegen Anderlecht (1-0 winst) in de 85e minuut bij een tackle te hard door op verdediger Anthony Vanden Borre. De Standard-speler, die in de eerste helft de enige goal van de match had gemaakt, werd door scheidsrechter Serge Gumienny met een rechtstreekse rode kaart naar de kleedkamers gestuurd.

Het Bondsparket stelt Carcela een schorsing van drie speeldagen voor. Concreet betekent dat dat de Rouches geen beroep kunnen doen op de Spaanse Marokkaan in de wedstrijden tegen Zulte Waregem (uit op 4/4), Racing Genk (uit op 13/4) en Lokeren (thuis op 17/4).

In een bericht op de clubwebsite laat Standard weten het voorstel voor Carcela af te wijzen. De competitieleider zegt verbaasd te zijn over de zwaarte van de sanctie en rekent op strafvermindering. De Rouches verwijzen daarvoor onder meer naar OHL-spits Bjorn Ruytinx. Die riskeerde, net als Carcela, drie speeldagen voor een tackle op het been van Bergenspeler Diandy. In beroep werd die straf vorige week verminderd tot een speeldag effectief en een met uitstel.

Ook T2 Vukomanovic aan de kant

Standard moet in zijn volgende play-off I-match, op 4 april in en tegen Zulte Waregem, wel assistent-trainer Ivan Vukomanovic te moeten missen. Aan de T2 van de Rouches wordt door het parket van de Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) immers een schorsing uit de neutrale zone van 2 tot 8 april voorgesteld. Hiermee ging de club wel akkoord.

Ivan Vukomanovic zou in de topper van de eerste speeldag van play-off I zondag tussen Standard en Anderlecht (1-0) scheidsrechter Serge Gumienny te fel bekritiseerd hebben. De assistent van T1 Guy Luzon werd in minuut 88 dan ook naar de tribune gestuurd.

Vukomanovic ging uit de bocht omdat ref Gumienny even voordien Standardmiddenvelder Mehdi Carcela met een rode kaart had bestraft voor een tackle op Anderlechtverdediger Anthony Vanden Borre. Carcela hangt voor die rode kaart een schorsing van drie speeldagen boven het hoofd. Naast de schorsing uit de neutrale zone voor één speeldag legde het Bondsparket Vukomanovic ook een boete van 300 euro op.

Daf (Charleroi) gaat vrijuit ondanks rode kaart

Charleroispeler Mohamed Daf krijgt geen schorsing voor zijn rode kaart tegen KV Mechelen. Het parket acht de uitsluiting voldoende.

Op de eerste speeldag van play-off II B ging Charleroi zondag op bezoek bij KV Mechelen. Na 21 minuten in de eerste helft voerden de Mechelaars Steven De Petter en Seth De Witte een één-tweetje uit, waarbij Charleroispeler Mohamed Daf met gestrekt been vooruit de bal probeerde veroveren op De Petter. Scheidsrechter Erik Lambrechts aarzelde niet en trok meteen rood voor de Senegalees.

Het Bondsparket oordeelt nu dat de rode kaart volstaat en dat het Daf geen schorsing of geldboete wil opleggen voor zijn overtreding. 'De uitsluiting uit de wedstrijd wordt beschouwd als voldoende', klinkt het in het besluit. De tackle van Daf wordt wel omschreven als 'een actie die de fysieke integriteit van zijn tegenstander in gevaar had kunnen brengen'.

Sporting Charleroi won de wedstrijd op KV Mechelen met 0-2, ondanks het numerieke ondertal tijdens 70 minuten. De doelpunten werden gemaakt door Cédric Fauré (51e) en Sébastien Dewaest (78e).