VN: ‘Wereld is slecht voorbereid op gevolgen opwarming aarde’
Foto: AFP

De opwarming van de aarde veroorzaakt uitputting van vers water en gewassen, vernietigt koraalriffen en doet de Noordpool smelten. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van het VN-klimaatpanel IPCC, dat besluit dat de wereld slecht is voorbereid op vele nieuwe bedreigingen.

De klimaatverandering brengt belangrijke risico’s met zich mee die wereldwijd levens in gevaar brengen, onder meer door stormen en overstromingen die erger worden door het stijgende zeeniveau. Het klimaatpanel waarschuwt ook voor vernielde infrastructuur en stroompannes door extreem weer. Grote droogte en overstromingen kunnen de voedselbevoorrading beïnvloeden, luidt het ook.

‘Als je vandaag de dag naar de wereld kijkt, zijn mensen, steden, bedrijven en landen niet voorbereid op de klimaatgerelateerde risico’s waar we nu tegenaan kijken’, zegt de Amerikaanse professor Chris Field, co-voorzitter van de groep van 309 wetenschappers die het rapport hebben opgesteld. ‘De klimaatveranderingen die al plaatsgevonden hebben, zijn uitgebreid geweest en hebben echt al gevolgen gehad. Het is niet zo dat klimaatverandering iets van de toekomst is.’

De gevolgen van de klimaatverandering treffen alle continenten, maar het klimaatpanel benadrukt in het rapport herhaaldelijk dat de arme bevolking van de landen in het Zuiden de impact het hardst voelt. In een context waarin water en voedsel schaarser worden en migratie toeneemt, zal de klimaatverandering bovendien ‘het risico op gewelddadige conflicten onrechtstreeks doen toenemen’, waarschuwen de wetenschappers.

Het rapport dat nu verschenen is, is het tweede van drie ‘samenvattingen voor beleidsmakers’ die het panel aan het voorbereiden is. Het panel presenteerde zo’n grondige doorlichting van de klimaatwetenschap voor het laatst in 2007.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in