'Vanaf 9 mei mag kritiek op Russisch beleid op Krim niet meer'
Nadya Lobkova Foto: rr
Nadya Lobkova (1974) studeerde Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent. Ze doceert Engels en Russisch in Sevastopol. Voor De Standaard houdt ze een Krim-dagboek bij. 'Vanaf negen mei 2014 zal men geen kritiek meer mogen geven op het Russische beleid op de Krim.'

Al ben ik zelf niet religieus, ik heb tot nu toe nog niet bij stilgestaan: wat zal er met de kerken gebeuren? De bisschop van de Krim (van de Oekraïense autocefale kerk) beweert dat hij een ‘constructieve dialoog’ heeft kunnen voeren met de nieuwe macht, maar sommige parochiepriesters getuigen dat hun kerken worden geïnventariseerd door het patriarchaat van Moskou.

Eergisteren heeft de Moefti van de Krim zelfs aan de Oekraïense Orthodoxe kerk aangeboden om de moskeeën voor de orthodoxe liturgie te gebruiken als dat nodig zou zijn.

Ik zou graag hebben dat er in mijn familie zo’n begrip was voor de andere. Ik hoor mijn mama mijn dochter hersenspoelen: ‘Ze (mijn zus en mijn nicht dus) heulen samen met de fascisten.’

‘Ja, mama, - zeg ik, - en ze eten ook baby’s voor ontbijt.’

Vandaag kwamen mijn zus en nicht op bezoek om afscheid te nemen van mijn ouders. Zoals ik echter verwachtte, is het een grote botsing geworden. Er werd drie uur lang gediscussieerd en geroepen. De conclusie van mijn vader was dat mijn zus en nicht verraders zijn. Ze mogen gaan waar ze willen maar ze zullen niet kunnen leven door gewetenswroeging en schaamte. De redenering erachter gaat mijn petje te boven.

De redenen van hun vertrek begrijp ik wel. Onder andere: vanaf negen mei 2014 zal men geen kritiek meer mogen geven op het Russische beleid op de Krim. Volgens art. 280.1 van het Strafboek van de RF zal kritiek als oproep tot separatisme beschouwd worden, wat dan juridisch kan vervolgd worden: een grote boete of tot vijf jaar gevangenis. Ironisch genoeg stond mijn dagboek op de website van De Standaard net boven een artikel over Pussy Riot. Misschien geen toeval. Maar goed, te veel eer voor me.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig