Zwaar verlies voor partij van Hollande
Steeve Briois (R), de nieuwe burgemeester van Henin-Beaumont, hier met Marine Le Pen Foto: REUTERS

De Franse Parti Socialiste (PS) heeft zondag bij de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen een dramatische nederlaag geleden. De partij verliest veel grote steden aan rechts. ‘Een historische nederlaag’, volgens Le Monde. Rechts en extreemrechts winnen fors.

Marine Le Pen van Front National was een tevreden vrouw vandaag. ‘De beste score in de geschiedenis van de partij’, noemde ze het. Haar partij haalt dertien sjerpen binnen. Maar niet Avignon en Perpignan, waar het Front National sterk scoorde in de eerste ronde. De socialisten zijn er in de tweede ronde de grootste geworden.

De PS van president François Hollande heeft een historische nederlaag geleden. Ze verliezen belangrijkse steden waaronder Toulouse, Pau, Reims, Saint-Etienne, Limoges, Ajaccio, Roubaix, Belfort en Quimper aan de centrumrechtse UMP. In Parijs wint de PS wel de sjerp, en wordt Anne Hidalgo de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad. 

De woordvoerder van de socialistische regering gaf zondagavond toe dat de resultaten van links ‘ontegensprekelijk slecht’ zijn. De overheid moet ‘opnieuw in dialoog gaan met de burgers’. Maandag zal volgens een bron dicht bij de overheid een herschikking van de regering worden aangekondigd, volgens persbureau ATS.

De leider van de rechtse partij UMP, Jean-François Copé, noemt het resultaat ‘een grote overwinning’ voor zijn partij, die op de eerste plaats eindigde in verschillende steden waar tot nu toe de socialisten aan de macht zijn.