Volgens eerste telling wint AKP van Erdogan verkiezingen
Foto: AFP

Na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag in Turkije lijkt het erop dat huidig premier Recep Tayyip Erdogan en zijn partij AKP de verkiezingen gewonnen hebben.

Na de telling van 25 procent van de stemmen, staat AKP nationaal gezien op kop met ongeveer 46 procent van de stemmen. Oppositiepartij CHP, de Republikeinse Volkspartij, heeft momenteel 27,6 procent achter zijn naam staan.

De huidige regeringspartij staat ook op de eerste plaats in Ankara (49,2 procent). In Istanboel leidt CHP met 45,2 procent, AKP heeft daar na de eerste telling 43,7 procent behaald.

AKP, die sinds de partij in 2002 aan de macht kwam elke verkiezing gewonnen heeft, kreeg bij de lokale verkiezingen van 2009 38,8 procent van de stemmen achter zijn naam. Bij de verkiezingen van 2011 haalde de partij zelfs een monsterscore van bijna 50 procent.

Als AKP de verkiezingen wint, betekent dat een zeer grote overwinning voor premier Erdogan, die met zijn regering sinds een jaar te maken krijgt met hevig protest van de burgerbeweging na verschillende corruptieschandalen. In aanloop naar de verkiezingen werden de videowebsite YouTube en de microblogsite Twitter geblokkeerd, omdat ze volgens Erdogan desinformatie verspreiden. Zondag kwamen bij geweld tussen kandidaten en hun aanhangers op twee plaatsen zeker acht mensen om het leven.