Anne Hidalgo eerste vrouwelijke burgemeester van Parijs
Foto: REUTERS

De socialistische Anne Hildago wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Parijs. Ze nam het op tegen een andere vrouw, Nathalie Kosciusko-Morizet. Hidalgo haalde het met 54,5 procent van de stemmen. Vandaag vond in Frankrijk de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen plaats.

Frankrijk telt bijna 37.000 gemeenten en in slechts 14 procent is de burgemeester een vrouw. Daar komt na de gemeenteraadsverkiezingen van de voorbije weken mogelijk verandering in. Een van de belangrijkste sjerps, die van Parijs, gaat alvast naar een vrouw, Anne Hidalgo.

De 54-jarige Hidalgo werkte 13 jaar jaar op het stadhuis van Parijs. Ze is er schepen onder de huidige linkse burgemeester Bertrand Delanoë. Het voorbije jaar veranderde ze beetje bij beetje van een timide kandidaat voor het burgemeesterschap in een vrouw met charisma die je de sleutels van het stadhuis wel toevertrouwt.

De overwinning is een opsteker voor de partij van president Hollande, die in andere steden ferme tikken krijgt. Volgens de Franse website Le Monde heeft de PS van Hollande een historische nederlaag geleden. Pau, Reims, Saint-Etienne, Limoges, Ajaccio, Roubaix, Belfort gaan naar de UMP. Het extreemrechtse Front National haalt minstens negen steden binnen. Maar niet Avignon en Perpignan, waar het Front National sterk scoorde in de eerste ronde. De socialisten zijn er in de tweede ronde de grootste geworden.