Oekraïne verwerpt Russisch voorstel over federalisering
Pro-Russische betogers in de oostelijke stad Donetsk Foto: EPA

Oekraïne heeft het voorstel van Rusland over een federalisering van het land verworpen. Kiev riep Moskou zondag op te stoppen met ‘prediken’ en zich te concentreren op zijn eigen problemen. Rusland wil de oostelijke regio’s meer autonomie geven, in een scenario van decentralisering.

‘We raden Rusland aan op te houden met het dicteren van ultimata aan een soeverein en onafhankelijk land en zijn aandacht te richten op de catastrofale situatie en de totale afwezigheid van rechten voor zijn eigen minderheden, zoals de Oekraïense minderheid’, aldus het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov riep het Westen eerder op de dag op mee te werken aan een federale uitweg voor Oekraïne, waarbij de Russischtalige regio’s meer autonomie zouden krijgen.

‘Rusland zou zelf best het federalisme in voege laten treden dat in zijn naam is opgenomen, de Russische Federatie’, klinkt het bij het ministerie. ‘Waarom worden de andere talen, zoals het Oekraïens, de taal van miljoenen Russische burgers, niet als officiële taal erkend.’

Zondagavond zitten de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov samen om een oplossing te zoeken voor het conflict in Oekraïne.