Standard verkoopt Anderlecht nieuwe uppercut
Foto: Photo News

Standard is opnieuw alleen eerste in Play-off 1 van de Jupiler Pro League. Een doelpunt van Carcela volstond voor een 1-0 zege tegen Anderlecht. Dat is pas vierde, op acht punten van de Rouches, zes van Club Brugge en een van Zulte Waregem. Carcela kreeg nog rood na een felle tackle.

Standard begon furieus aan de match en scoorde na negentien minuten verdiend met 1-0. Carcela tekende voor het heerlijke Luikse doelpunt. Na een fel eerste half uur moesten de Rouches even gas terug nemen, en pas dan kon paars-wit een voet aan de grond krijgen. De in plaats van Mitrovic gestarte Pollet en Gillet probeerden hun geluk, maar uitpakken met een wereldsave? Neen, dat moest Kawashima niet doen.

Ook in de tweede helft waren de beste kansen voor de thuisploeg. Mpoku en Ezekiel probeerden nog, maar scoorden niet. Bijna kreeg Standard nog het deksel op de neus: een knappe counter werd door Cyriac maar slap afgewerkt. Na 85’ minuten kreeg Carcela na een felle tackle nog eens rood, waardoor de thuisfans nog even met de billen dicht de match mochten uitzitten. Na 89 minuten trapte Najar nog op doel met een puntertje, Kawashima moest nog vol aan de bak. En ook in letterlijk de laatste seconde van de match redde de Japanner nog heerlijk op Cyriac. Het kan een cruciale redding in de titelstrijd blijken.

In de stand springt Standard met 37 punten opnieuw over Club Brugge (35) naar de leiding. Club haalde vrijdag in eigen huis al fors uit tegen Bekerwinnaar Lokeren (5-1), dat vijfde is. Zulte Waregem wipt na de kurkdroge 0-3 van zaterdag op bezoek bij Racing Genk met dertig punten over Anderlecht (29) naar de derde plaats. Paars-wit volgt al op acht punten van de leider en lijkt het moeilijk te krijgen in de titelrace. Racing Genk is troosteloos laatste in Play-off I met 23 punten.

Bekijk hier de stand in Play-off 1

Hoogtepunten

14’ - Vanuit een bijna onmogelijke hoek waagt Mpoku zijn kans. Proto is verrast en geklopt, maar de harde knal van flankspeler gaat tegen de lat.

19’ - En daar is de verdiende voorsprong van Standard. Een keiharde voorzet van Mpoku vanop de rechterkant, Carcela komt voor Deschacht en tikt de bal voorbij Silvio Proto. Wat een goal van Standard!

26’ - David Pollet heeft nog niet veel kunnen doen in deze match, maar de mannen van Hasi toonden zich na 26 minuten dan toch eens. Vanden Borre speelt Pollet vrij in de zestien, maar Kawashima komt goed uit, en hij werkt de poging van de ex-Carolo in hoekschop.

‘50 - De Sart opnieuw met een schitterende steekpass waarmee hij Ezekiel diep stuurt. De aanvaller heeft echter iets te veel tijd nodig om de bal onder controle te houden, en Nuytinck kan gepast verdedigen.

‘66 - Dat Mpoku buskruit in de voeten heeft, is algemeen geweten. Maar voor wie er aan twijfelde, zet hij nog even de puntjes op die i. Vanop 35 meter haalt hij vernietigend uit tegen 102 km/u. Proto is woest dat Mpoku zo veel ruimte kreeg.

‘73 - Standard legt opnieuw aardige combinaties op de mat: Van Damme zet voor en Carcela kan er zijn hoofd tegen zetten. De redding van Proto was nodig. In de herneming trapt De Sart naast.

‘80 - Schitterende actie van Andelecht. Een snelle uitrap komt bij Cyriac die teruglegt tot bij Najar. Die stuurt Cyriac alleen op Kawashima af, maar onder druk van Stam komt de Ivoriaan niet tot een schot.

‘85 - Mehdi Carcela gaat met gestrekt been door op Vanden Borre, en is te laat. Hij houdt zich nog een beetje in, maar de beslissing van Gumienny is logisch.

89’ - De gevaarlijkste man van Anderlecht, Najar, zorgt opnieuw voor gevaar. Een afvallende bal neemt hij op de rand van de zestien meteen op de slof, en Kawashima moet alles uit de kast halen om de knal in corner te tikken.

94’ - Bijna sleepte Anderlecht nog een punt uit de brand, maar Arslanagic verijdelt een doelpunt van Cyriac. De Ivoriaan controle schitterend de bal en zette meteen Ciman in de wind, maar dan kwam Arslanagic op miraculeuze wijze tussenbeide.

Bekijk hier de opstellingen

Te onthouden

Voor Anderlecht is de titelstrijd zo goed als voorbij. Nummer twee Club Brugge staat op zes punten, Standard op acht.