Nieuwe Moslimexecutieve wil ‘troebel water weer helder maker’
Mohamed Achaibi. Foto: BELGA

De 17 leden van de nieuwe Moslimexecutieve, het officieel orgaan van de moslimgemeenschap in België, zijn zondag voorgesteld aan het grote publiek. De Moslimexecutieve zal de focus leggen op het herstellen van de vertrouwensband met de overheid en de samenleving. 'Enkele jaren geleden bevond de executieve zich in troebel water, we gaan proberen dat water opnieuw helder te maken', zegt de ondervoorzitter van de Moslimexecutieve Mohamed Achaibi.

De Moslimexecutieve behandelt een breed scala aan aspecten van de islam in België, zoals de rekrutering van imams, de uitzending van derden, begraafplaatsen voor moslims en zo meer.

Meer aandacht zal in de toekomst gaan naar de radicalisering van moslims, maar ook naar de toename van de islamofobie in de Belgische samenleving. Achaibi ziet hier een belangrijke rol weggelegd voor de opleiding van de imams. 'Het is belangrijk dat onze imams, naast het theologische gedeelte, ook vertrouwd zijn met de taal van de regio waar ze actief zijn. Dat is een cruciale stap om de betrokkenheid met de gemeenschap te vergroten en het vertrouwen in de islam te herstellen', aldus Achaibi.

Aan de nieuwe Moslimexecutieve ging een drietal jaar van voorbereidend werk vooraf. 'Op vraag van de Belgische overheid hebben we werk gemaakt van een vernieuwingsconcept. Liefst 282 Belgische moskeeën ondertekenden het nieuwe charter. Daar is uiteindelijk een algemene vergadering van 60 leden uitgevloeid. Zij verkozen ten slotte de 17 leden voor de nieuwe executieve.' In de nieuwe executieve zetelen zes Nederlandstaligen.