Jef Aerts wint Boekenleeuw
Jeugdauteur Jef Aerts Foto: EDM

Jef Aerts en Anton Van Hertbruggen winnen dit jaar de Boekenleeuw en de Boekenpauw. Dat zijn de prijzen voor respectievelijk het best geschreven en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek in Vlaanderen. De twee laureaten gaan voor de eerste keer met de onderscheiding aan de haal. Ze krijgen elk 10.000 euro.

Jef Aerts wint de onderscheiding voor ‘Groter dan een droom’ (Querido). De 41-jarige schrijver was trouwens nog eens genomineerd, met ‘Vissen smelten niet’. 'Een kleine jongen worstelt met het verdriet om zijn gestorven zusje. Niet gemakkelijk om dit onder woorden te brengen voor de allerjongsten', aldus de vakjury. 'Toch slaagt Jef Aerts erin om die rouw en eenzaamheid op een warme en ontroerende manier te beschrijven. Met een rijk taalgebruik en met rake observaties vanuit het perspectief van het jongetje prikkelt dit verhaal de fantasie van de lezer en creëert de schrijver een wereld die niemand onberoerd laat.'

Anton Van Hertbruggen krijgt de Boekenpauw voor 'Het hondje dat Nino niet had' (De Eenhoorn). Volgens de vakjury heeft de Antwerpse illustrator (°1990) een 'zeer eigen stem'. 'Van Hertbruggen maakt écht, wat niet echt is, maakt een prentenboek voor kinderen met volwassen kleur- en decorkeuzes, maakt zichtbaar wat onzichtbare gevoelens zijn, maakt mooi wat eigenlijk hard en eenzaam is. In één woord: prachtig!', luidt het.

De prijsuitreiking vond zondagmiddag plaats in het Brusselse Muntpunt. Vorig jaar ging de Boekenleeuw naar Bart Moeyaert. De Boekenpauw was toen weggelegd voor Tom Schamp.