Lavrov vraagt Westen om steun voor ‘federaal Oekraïne’
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov Foto: AFP

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov roept het Westen op mee te werken aan een ‘federale uitweg’ voor Oekraïne, waarbij de Russischtalige regio’s, vooral in het oosten, meer autonomie zouden krijgen. Het interview werd enkele uren voor een topontmoeting met zijn Amerikaanse collega John Kerry in Parijs uitgezonden.

‘Als onze partners daar klaar voor zijn, zouden Rusland, de VS en de Europese Unie een steungroep kunnen vormen voor Oekraïne en een gezamenlijke oproep kunnen lanceren aan de machthebbers in Kiev’, zei Lavrov zondag.

Lavrov mikt op gesprekken tussen ‘alle politieke krachten in Oekraïne zonder onderscheid, uiteraard wel uitgezonderd de gewapende extremisten’. Hij ziet een uitweg in een nieuwe grondwet die een federale structuur op poten zet met meer autonomie voor de regio’s. Dat zou ‘de rechten beschermen van zij die in Oekraïne leven, en vooral de Russische bevolking die ons aanbelangt’. Het interview is vrijdag opgenomen, dus voor bekend raakte dat Kerry en Lavrov mekaar zondagavond zouden zien.