leper leeft toe naar Tour de France
Jan Durnez, Yves Leterme en Jan Breyne zijn klaar voor de Tour Foto: credit

Nog 101 dagen en Ieper wordt het startschot gegeven van de vijfde rit in de Tour de France. Zondag werd op de Grote Markt de 100-dagencampagne gelanceerd. Dat ging gepaard met de officiële opening van de Tourkiosk.

Woensdag 9 juli moet en zal een absolute hoogdag worden in Ieper. Als startplaats van de vijfde rit in de Ronde van Frankrijk zal de stad dan het kloppend hart van de wielerwereld vormen. Achter de schermen wordt intussen met man en macht gewerkt aan de voorbereidingen.

‘Het raamwerk staat er’, vertelt coördinator ere-stadssecretaris Jan Breyne (CD&V), die het gebeuren coördineert. ’Het hospitalitygebeuren loopt, er zijn contacten met vervoersmaatschappijen De Lijn en NMBS om de talrijke wielerfans naar Ieper te krijgen en ook het parkeerplan staat op punt. Bovendien zijn we na overleg met de betrokken partijen tot het akkoord gekomen dat de vaste terrassen van de horecazaken mogen blijven staan. Ook dat is een belangrijke zaak.’

Ieper verwacht op woensdag 9 juli 50.000 toeschouwers. ‘We zorgen voor ambiance langs het parcours en het Esplandeplein wordt omgetoverd tot feestdorp’, weet Breyne. ‘Sporza zal ook live verslag uitbrengen van de start.’

Yves Leterme heeft een cruciale rol gespeeld om de Tour de France naar Ieper te halen. ‘Dankzij zijn lobbywerk met Tour-organisator ASO is dat gelukt’, verduidelijkt Jan Breyne. Het is ook een ideale gelegenheid want dit jaar wordt de Eerste Wereldoorlog herdacht. Het wordt ook een eresaluut aan Philippe Thys. De Belg schreef precies 100 jaar geleden de Tour de France op zijn naam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij ook bij de Franse luchtmacht. Wie meer informatie wil, kan zich wenden tot de speciale Tourkiosk op de Grote Markt.