Catalanen, Schotten en Vlamingen schouder aan schouder in Jubelpark
Foto: vtm

Ruim 3.500 mensen van verschillende Europese burgerbewegingen, waaronder de Vlaamse Volksbeweging, manifesteren zondag in Brussel. Met de slogan ‘Europa, wij zullen stemmen!’ eisen ze dat zelfbeschikkingsrecht wordt erkend in Europa. Na een samenkomst in het Jubelpark trekken ze na de middag onder politiebegeleiding door de hoofdstad.

Het Jubelpark in de Europese wijk werd zondagmiddag overspoeld door Vlaamse vlaggen. Hier en daar zijn ook vlaggen te bespeuren uit onder meer Catalonië en Schotland, regio’s waar verschillend burgerbewegingen ook pleiten voor zelfbeschikkingsrecht.

‘Het is voor Vlaanderen een eer alle buitenlandse gasten te mogen verwelkomen voor dit unieke evenement’, zegt Steven Vergauwen van de Vlaamse Volksbeweging. ‘Voor het eerst in de geschiedenis verzamelen sociale organisaties van over heel Europa om samen een positief project te presenteren, een reusachtige ja-campagne voor zelfbeschikking en onafhankelijkheid.’

De betogers willen dat het recht op zelfbeschikking wordt erkend door Europa en zijn instellingen en zetten zich af tegen elke weigering of bedreiging ervan. Aan de actie is een petitiecampagne voorafgegaan waarvoor volgens de organisaties al 550.000 handtekeningen verzameld zijn van Catalanen, Schotten en Vlamingen.

Het initiatief wordt nog eens in de belangstelling geplaatst tijdens een week rond het thema zelfbeschikking, met onder meer een rondreizende tentoonstelling met werk van artiesten uit diverse Europese landen met zelfbeschikking als gemeenschappelijk onderwerp.

De betogers trekken ‘s middags vanuit de Europese wijk door Brussel onder politiebegeleiding. Volgens de politie blijft de verkeershinder beperkt. Commissaris Christian De Coninck telde 3.500 mensen en verklaarde dat alles rustig verloopt.