Turtelboom pleit voor dialoog met foorkramers in plaats van geweld
Foto: Photo News

Minister van Justitie en Antwerps gemeenteraadslid Annemie Turtelboom (Open VLD) is geen voorstander van de suggestie van Antwerps gouverneur Cathy Berx dat het leger kan worden ingezet bij een nieuwe blokkade van de Antwerpse invalswegen door de foorkramers. Tegelijk vindt ze dat enkele foorkramers de stad en de pendelaars zomaar kunnen platleggen. Dat zei ze zondag in De Zevende Dag.

Turtelboom pleit ervoor om alles in te zetten op dialoog om het conflict met de foorkramers op te lossen. Die verzetten zich zoals bekend tegen de geplande verhuis van de Sinksenfoor van de Gedempte Zuiderdokken naar de site Spoor Oost vanaf volgend jaar. De liberale minister verwijst onder meer naar het overleg dat Unizo zal hebben met de foorkramers om een oplossing te zoeken voor het conflict met de stad.

Gouverneur Berx stelde zaterdag dat stad en provincie de steun kunnen inroepen van het leger indien de foorkramers van de Sinksenfoor beslissen om opnieuw de Antwerpse invalswegen te bezetten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het laten aanrukken van zwaar takelmateriaal, weliswaar op eigen kosten.

‘Het leger wordt in bepaalde regio’s van Europa ingezet. Ik hoop dat we dat in Antwerpen kunnen vermijden’, reageerde Turtelboom. ‘We willen niet in een belegerde stad leven’, aldus nog de Open VLD’ster, die erop wees dat ze als minister van Binnenlandse Zaken destijds een goede samenwerking had met de organisatoren van grote manifestaties, onder meer over op welke plaatsen actie gevoerd konden worden.