Zondagochtend zijn in het Brusselse affiches en vlaggen voor een Chinees dansspektakel bedekt, met het oog op het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping. Dat zegt de Belgische Falun Gong-beweging, en het nieuws werd inmiddels bevestigd.

Het gaat om affiches van de New Yorkse danscompagnie Shen Yun Performing Arts, die in Brussel optreden op uitnodiging van de Belgische Falung Gong-beweging. Falung Gong is een meditatiebeweging ontstaan in China, en die er wordt vervolgd en bestempeld als zijnde sektarisch.

Volgens de Belgische Falung Gong-beweging zijn de affiches en vlaggen ter promotie van het dansspektakel in Brussel zondagochtend bedekt door officiële Chinese vlaggen. Dat gebeurde volgens hen door Chinese studenten, en met het oog op het bezoek van de Chinese president.

De afgelopen weken oefende het Chinese consulaat ook druk uit op de directie van het Théâtre National (dat enkel zijn zaal verhuurt) om de voorstelling af te voeren. Dat zegt Falun Gong zélf, maar het nieuws werd ons bevestigd door andere bronnen. Er trok zelfs een Chinese delegatie naar het theater om de bede kracht bij te zetten. Maar het theater ging niet in op de vraag. ‘Ze willen Shen Yun zoveel mogelijk doodzwijgen’, zegt Nicolas Schols van de Belgische Falung Gong-beweging over die pogingen.