Historisch lage opkomst voor Franse verkiezingen
Anne Hidalgo (PS) Foto: EPA

In Frankrijk zijn zondagochtend om 8 uur de stembureaus geopend voor de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, maar volgens eerste schattingen zou slechts 61 procent van de Fransen gaan stemmen zijn. Extreem-rechts lijkt heel wat gemeentehuizen in het vizier te krijgen. Het staat ook al vast dat Parijs voor het eerst door een vrouw bestuurd zal worden.

Volgens de schattingen van Ipsos/Steria zijn er voor dit soort verkiezingen nooit zo weinig mensen gaan stemmen in Frankrijk. Eerder op de dag had het ministerie al tussentijdse cijfers doorgestuurd, die bevestigen dat voor de tweede ronde nog minder mensen zijn gaan stemmen dan bij de eerste. Zondag om 17u was het opkomstcijfer 52,36% tegenover 54,72% in de eerste ronde op hetzelfde moment.

Klappen voor Hollande

Er is nog geen tussentijdse uitslag bekend. Maar de eerste ronde heeft al aangetoond dat er voor de socialisten van president François Hollande (PS) serieuze klappen dreigen. Vorige week, bij de eerste ronde, lagen ze met 38,2 procent ruim achter op de rechtse lijsten, die 46,4 procent haalden. Het extreemrechtse Front National - dat niet overal opkwam - klokte landelijk af op 4,7 procent, met her en der grote uitschieters.

Wordt de slechte score voor links bevestigd, dan ziet het ernaar uit dat president Hollande zijn regering zal herschikken. ‘Rekening houden met het signaal van de kiezer’, heet dat dan.

Concreet wordt vooral uitgekeken naar de scores in grote steden als Straatsburg, Toulouse, Saint-Etienne, Reims, Metz en Caen. In Parijs ligt Nathalie Kosciusko-Morizet (UMP) nipt voor op Anne Hidalgo (PS). Die laatste kan in de tweede ronde echter rekenen op de steun van de groenen, goed voor 8,9 procent in de eerste ronde.