Aanrander van Belgische vrouw krijgt twee jaar cel in India
Protest tegen verkrachtingen van vrouwen in India. Het land werd opgeschrikt door een reeks verkrachtingen van (buitenlandse) vrouwen. Foto: AFP

Een 32-jarige verkoper is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor het aanranden van een Belgische vrouw. De vrouw wilde begin maart iets ruilen in de winkel, toen de verkoper zich aan haar vergreep.

Het proces tegen de 32-jarige verkoper duurde negen dagen en is daarmee ‘een van de snelste processen’, melden Indische media. De verkoper kreeg zaterdag twee jaar cel. De rechter hechtte geen geloof aan zijn verklaring dat de 40-jarige Belgische een klacht tegen hem indiende omdat hij geweigerd had om sierraden om te wisselen. En dat ze het deed ‘om beroemd te worden’.

‘Geen vrouw zou haar reputatie op het spel zetten om beroemd te worden. Bovendien bevat haar verklaring geen contradicties’, oordeelde rechter S.S. Gulhane.

‘De verklaring van de vrouw was sterk genoeg’, vond ook openbaar aanklager Wajeed Sheikh.

Volgens hem kwam de Belgische vrouw op 8 maart naar een juwelen- en kledingwinkel in de wijk Colaba om juwelen te wisselen. Terwijl ze geholpen werd door een andere verkoper, kwam de beschuldigde naast haar zitten en begon haar te betasten. Daarop begon de vrouw te roepen en te slaan en liep ze weg uit de winkel. Twee dagen later, op 10 maart, diende ze klacht in bij de politie.

Winkel openen

Het snelle en kordate vonnis heeft het geloof van het Belgische slachtoffer in de Indische maatschappij hersteld, zegt ze aan de Mumbai Mirror.

‘Dit was mijn tweede bezoek aan India, voor mijn werk. Ik ben een bedrijf aan het opzetten dat diamanten en edelstenen verkoopt’, vertelt de vrouw aan de website dnaindia.com. ‘Mijn zaak was er snel afgerond, met actieve hulp van de politie en de aanklager. Dit is erg bemoedigend na de groepsverkrachting in Delhi in 2012 en na verschillende gevallen waarbij buitenlandse vrouwen aangerand of verkracht werden. Hoewel mijn zaak geen verkrachting was, is de manier waarop ze behandeld werd een positief voorbeeld van hoe India in de toekomst de rechten en waardigheid van vrouwen zal beschermen.’

De vrouw wil weer in Mumbai wonen, zegt ze. ‘Ik zal mijn zaak openen in het district Colaba. In september verhuis ik naar Mumbai.’

Een hele reeks van verkrachtingen van buitenlandse en Indische vrouwen veroorzaakt de laatste maanden een storm van protest in India.