Honderden kinderen achtergelaten in Mexico op weg naar Verenigde Staten
Een Amerikaanse grenspatrouille aan de grens tussen de VS en Mexico Foto: EPA

De Mexicaanse autoriteiten hebben meer dan 370 kinderen aangetroffen die waren achtergelaten door mensenhandelaars die probeerden de Verenigde Staten binnen te dringen. Dat maakten de autoriteiten zaterdag bekend.

Het Nationaal Instituut van Migratie (INM) zegt dat de kinderen afkomstig waren uit verschillende Centraal-Amerikaanse landen. Ze werden allemaal aangetroffen in één week in maart. In de cijfers zijn 163 achtergelaten kinderen inbegrepen die niet vergezeld waren van een volwassen familielid.

In verschillende gevallen waren de kinderen achtergelaten aan moeilijke of gevaarlijke passages, door gidsen die tussen de 3.000 en de 5.000 dollar waren betaald. De kinderen werden aangetroffen in 14 staten tussen 17 en 24 maart. Over hun leeftijd of nationaliteit communiceerde het INM niet. ‘De kinderen vertoonden tekenen van extreme vermoeidheid, hadden blessures aan de voeten, leden aan dehydratie, waren verward en wisten niet meer waar ze achtergelaten waren’, zegt het INM in een persbericht.

De autoriteiten konden negen mensenhandelaars oppakken die ervan verdacht worden dat ze betrokken zijn bij de feiten.

Het aantal migrantenkinderen dat alleen reist in Mexico is de jongste maanden trouwens ‘aanzienlijk gestegen’, zegt het INM. Ieder jaar doorkruisen ongeveer 140.000 migranten Mexico op weg naar de Verenigde Staten. Ze komen meestal uit Centraal-Amerika.