Zet Antwerpen leger in tegen foorkramers?
Foto: BELGA

Als foorkramers van de Sinksenfoor beslissen om opnieuw de Antwerpse invalswegen te bezetten, dan kunnen de stad en de provincie de steun inroepen van het leger. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het laten aanrukken van zwaar takelmaterieel, weliswaar op eigen kosten. Dat bevestigen bronnen bij Defensie zaterdag na uitspraken van gouverneur Cathy Berx op de regionale zender ATV.

Er bestaat sinds enige tijd een protocol tussen Defensie en Binnenlandse Zaken over het 'opeisen' van militaire hulp, ook als er geen sprake is van een ramp. 'Maar wie een beroep wil doen op het leger, moet uiteraard ook de factuur betalen', aldus Berx op ATV.

Volgens de regionale zender zijn er al contacten geweest met het kabinet van defensieminister Pieter De Crem. Concreet zou het bijvoorbeeld kunnen gaan om het inzetten van zwaar materieel om vrachtwagens die als blokkade dienen van de weg te halen. Maar echte ordehandhaving behoort sinds de splitsing van rijkswacht en leger eigenlijk niet meer tot het takenpakket van Defensie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig