Waar zijn de collega's van Bert De Graeve?
Foto: jimmy kets
Telenet maakte donderdag bekend dat Bert De Graeve is voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het telecombedrijf. Maar voor het grote publiek blijft hij vooral de voormalige topman van de VRT. Hoe ging het met de carrière van de anderen die deze functie hebben uitgeoefend?
 • Cas Goossens (1986 - 1996): De voorganger van Bert De Graeve is de enige VRT-topman (of beter: BRT) die dezelfde mythische status heeft. Net als De Graeve is dat voor een deel te danken aan een legendarisch programma dat tijdens zijn bewind liep. In het geval van Goossens gaat het om Het Leugenpaleis, waarin Bart Peeters een typetje neerzette dat om hem geïnspireerd was. Peeters Liet Goossens zelfs zingen, wat het nummer 'Konijn met pruimen' opleverde. 
  Zijn afscheid als topman van de omroep was eigenlijk ook het einde van zijn carrière. Hij werd nog de vertegenwoordiger van de omroep bij unie van Europese omroepen, maar ging een jaar later met pensioen
 • Bert De Graeve (1996-2002) dankt zijn bekendheid voor een deel aan het programma 'Schalkse Ruiters', waarin presentatoren Bart De Pauw en Tom Lenaerts week na week hem proberen binnen te halen als centrale gast. Hij weigerde, al kwam hij in de laatste aflevering even mee aan tafel zitten. 
  Na zijn vertrek bij de VRT kon De Graeve terecht bij Bekaert, eerst als CFO, later als CEO. In 2012 voerde hij daar een forse herstructurering door. Daarnaast heeft hij ook een functie als bestuurder bij UCB.
 • Tony Mary (2002-2006) is bij het grote publiek vooral bekend van zijn felle discussie met de Vlaamse overheid. Een totaal verschillende visie op de beheersovereenkomst leidde tot zijn ontslag. Ook na zijn vertrek bleef hij kritiek leveren op het mediabeleid van de overheid.
  Mary is tegenwoordig vooral in de ICT-sector actief. Hij werkt als bestuurder bij 6 verschillende ondernemingen, waarbij hij de voorzitter is in twee bedrijven. Daarnaast coacht hij ook andere ceo's.
 • Piet Van Roe (2006-2007 en 2009-2010) is een buitenbeentje in de lijst van VRT-bestuurders. Hij kwam twee keer als crisismanager aan het hoofd van de omroep. Tussen die twee periodes in werkte hij bij Corelio, de uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad. Na zijn laatste passage bij de VRT trok hij op 71-jarige leeftijd met pensioen.
 • Dirk Wauters (2007-2009) moest na overleg met Vlaams minister-president Kris Peeters de deur achter zich dicht trekken bij de VRT. Na een bezinningsperiode van een jaar hervatte hij als ceo bij ICT-bedrijf Ferranti. Maar daar vertrok hij ook na slechts een half jaar.
 • Sandra De Preter (2010- ) is momenteel door ziekte enkele maanden afwezig. Haar taken zijn tijdelijk overgenomen door Willy Wijnants, tot voor kort directeur algemene diensten van de VRT.