Peter Sagan heeft de E3 Harelbeke op zijn naam geschreven. De Slovaak van Cannondale won de sprint van een elitegroepje voor Niki Terpstra, Geraint Thomas en Stijn Vandenbergh. Topfavoriet Fabian Cancellara kende pech voor de Paterberg en geraakte niet meer tijdig vooraan. Tom Boonen kwam ook ten val en werd elfde.

Nieuws en LIVE op Sportwereld.be

Na de regen van Milaan-Sanremo en de koude van Dwars door Vlaanderen werd het peloton in Harelbeke eindelijk verwelkomd door het zonnetje. Die ideale omstandigheden nodigden uit tot een snoeihard koersbegin. De vlucht van de dag werd gevormd door 3 Fransmannen (Daniel, Cousin en Sénéchal), 1 Zuid-Afrikaan (Thomson) en één Belg (De Vreese). De vijf kregen zeven minuten van de grote groep en zouden pas in de slotfase gegrepen worden. 

In het peloton regende het helaas valpartijen op de eerste klimmetjes. Onder andere Stannard, Wynants en Debusschere smakten tegen het asfalt. De opeenvolging van hellingen als de Eikenberg, Taaienberg, Knokteberg en Kortekeer zorgde niet voor grote scheuren in het peloton. Een nieuwe massale valpartij in de aanloop naar de Paterberg deed dat wel. Fabian Cancellara werd opgehouden en moest beginnen aan een lange achtervolgingsrace. Ook Boonen ging tegen de grond.

Beslissende demarrage van Thomas op de Oude Kwaremont

Voorin viel het echter niet stil. Op de Paterberg versnelde Vanmarcke, na de top nam Terpstra gezwind over. Met een elitegroepje van zo'n 20 renners - zonder Cancellara - trokken ze naar de Oude Kwaremont. Daar trok Geraint Thomas flink door. Enkel Terpstra en Degenkolb konden het tempo van de Britse kopman van Team Sky volgen. Na de klim kwamen Terpstra, Sagan en Vandenbergh ook aansluiten.  Boonen werd genadeloos uit het wiel gereden en gegrepen door een ontketende Cancellara en Devolder.

Op de Karnemelkbeekstraat, de nieuwe helling in de E3, schudde Peter Sagan een versnelling uit de dijen. Geraint Thomas en de Quicksteppers Vandenbergh en Terpstra volgden gezwind. Degenkolb en de overgebleven vluchters Cousin en De Vreese. moesten eraf. De vier kleppers doken met een voorsprong van 50 seconden de laatste 25 kilometer in. Devolder probeerde achtervolgers Cancellara, Boonen, Gallopin, Van Avermaet, Stybar, Farrar, Paolini, Vanmarcke, Devenyns, Boasson Hagen en Stybar terug te brengen naar de kopgroep, maar de vogels waren gaan vliegen. 

Omega Pharma-Quickstep had twee mannetjes in de kopgroep. Niki Terpstra (1x) en Stijn Vandenbergh (5x) bestookten Sagan en Thomas met aanvallen, maar geraakten niet weg. Het werd een sprint met vier. Daarin haalde uiteraard favoriet Peter Sagan het met overmacht. Niki Terpstra, woensdag al de indrukwekkende winnaar van Dwars door Vlaanderen, werd tweede. Stijn Vandenbergh viel net naast het podium. 

Voor Sagan is het de eerste zege in de E3 Harelbeke. Vorig jaar won hij Gent-Wevelgem en de Brabantse Pijl. De Slovaak manifesteert zich samen met Cancellara als dé te kloppen man voor de Ronde van Vlaanderen. Omega Pharma-Quickstep lijkt in de breedte ook klaar voor volgende week zondag, maar de vraagtekens rond Boonen zijn nog niet weg.

Uitslag
1. Peter Sagan (Cannondale)
2. Niki Terpstra (Omega Pharma-Quickstep)
3. Geraint Thomas (Team Sky)
4. Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quickstep)
5. Sep Vanmarcke (Belkin Pro Cycling)
6. Tony Gallopin (Lotto Belisol Team)
7. Borut Bozic (Astana Pro Team)
8. Tyler Farrar (Garmin-Sharp)
9. Fabian Cancellara (Trek Factory Racing)
10. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team)
11. Tom Boonen (Omega Pharma-Quickstep)
12. Jürgen Roelandts (Lotto-Bélisol)


Bekijk de uitslag hier.