Drie vrouwen strijden tegen burn-outs: ‘Dit is meer dan een modefenomeen’
Foto: jobat.be
Burn-outs duiken op de werkvloer op als paddestoelen uit de grond. Geen toeval, en zeker geen reden om het fenomeen blauwblauw te laten, zeggen drie experten ter zake. “De groeiende werkonzekerheid in combinatie met de werkdruk en een slechte balans tussen werk en privé doet het risico op burn-outs nog toenemen.”

Enkele cijfers om mee te starten. De helft van de werknemers in ons land vindt zijn job mentaal belastend. Een derde vreest voor een te grote belasting op het werk in de toekomst (Randstad Workmonitor, oktober 2013). Stressgerelateerde aandoeningen kosten onze economie 16 miljard euro per jaar. Volgens hr-dienstverlener Securex scheert het ziekteverzuim dan ook hoge toppen: vorig jaar lag dit verzuim 10 procent hoger dan 10 jaar geleden.

Samen zorgt dat ervoor dat steeds meer werknemers kampen met (de symptomen van) een burn-out. Iedereen kent wel iemand die er op het werk aan onderdoor is gegaan, alleen plakte daar toen misschien nog niet het label ‘burn-out’ op. Dat ‘het niet meer kunnen’ een naam heeft gekregen, heeft de voorbije jaren voor een ‘boom’ aan burn-out’s gezorgd. Vreemd genoeg heeft dit de aanvaarding ervan vooral tegengewerkt.

Liesbeth Dillen, die na een succesvolle carrière aan de top van Ikea in 2006 zelf het slachtoffer van een burn-out werd, heeft dit aan den lijve ondervonden. “De perceptie van een burn-out is tegenstrijdig. Enerzijds groeit het besef dat dit probleem zeer grote proporties aanneemt, met veel media-aandacht als gevolg. Anderzijds zorgt het ‘in de mode zijn’ ervan voor een onderschatting van de oorzaken. Je hebt niet zomaar een burn-outje. Je hebt een burn-out of niet. En als je er een hebt, is dat zeer slecht voor je gezondheid. Mensen die zo leeg zijn dat ze een half jaar tot een jaar verdwijnen van de werkvloer, zijn geen uitzonderingen.”

Vruchtbare bodem

HR One Pharma organiseerde recent een seminarie over de burn-outproblematiek, samen met Liesbeth Dillen en prof. dr. Elke Van Hoof (VUB), specialiste in stressgerelateerde aandoeningen. “Omdat er een grote nood is aan meer bewustmaking en een proactieve aanpak van de aanhoudende werkstress en de mentale gevolgen ervan”, zegt Elke van Hoof.

Een groot pijnpunt is volgens haar dat de symptomen die op een burn-out wijzen te vaak enkel en alleen met medicatie worden bestreden. “Zo los je het onderliggende stressprobleem niet op. Zowel werkgevers als werknemers moeten alerter zijn voor de oorzaken van een burn-out.” Dat lijstje oorzaken is lang, en voor heel wat werknemers waarschijnlijk ook herkenbaar: emotionele spanningen, gebrek aan controle, te weinig erkenning, pestgedrag op het werk, een afwezigheid van waarden op de werkvloer …

“De huidige situatie op de arbeidsmarkt is een vruchtbare bodem voor burn-outs”, zegt Sophie Arcq, managing director van HR One Pharma, gespecialiseerd in project staffing en selectie voor de biopharmaceutische industrie. “Bovendien stellen we vast dat vooral de meest betrokken en vaak hooggeschoolde werknemers met veel potentieel vatbaar zijn voor een burn-out.”

De reden daarvoor legt ze bij hun engagement, de hoge eisen die ze zichzelf en hun omgeving stellen en een sterk rechtvaardigheidsgevoel, wat ze extra kwetsbaar maakt. “Door het gebrek aan informatie over burn-out vangen noch de betrokken werknemers, noch hun werkgevers, noch hun huisarts of omgeving tijdig de alarmsignalen op. Zo belanden onnodig veel mensen in een burn-out,” aldus Sophie Arcq.

>

>

>

>