Poetin belt met Obama
Poetin en Obama Foto: (epa/photo news)

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gebeld om de situatie in Oekraïne te bespreken. Het gesprek duurde een uur. Dat meldt het Witte Huis.

Volgens het Witte Huis ging het gesprek over een Amerikaans voorstel voor een diplomatieke oplossing in het conflict rond Oekraïne. 

Obama stelde voor dat de Russen een concreet antwoord schriftelijk zouden overmaken. De presidenten kwamen ook overeen dat de buitenlandministers van de VS en Rusland (John Kerry en Sergej Lavrov) elkaar zouden ontmoeten om verdere stappen te bespreken.

Obama drong er daarnaast op aan dat Rusland nieuwe provocaties zou vermijden, zoals de troepenopbouw aan de grens met Oekraïne, en dat het de terughoudende en de-escalerende houding van de Oekraïense regering zou steunen. Hij zei dat het mogelijk blijft om het diplomatieke pad te bewandelen als Rusland zijn troepen terugtrekt, en de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne niet verder schendt.

Razernij

Poetin wees Obama op de 'aanhoudende razernij' van extremisten in Oekraïne, aldus het Russische persagentschap Itar-Tass. 'De extremisten intimideren burgers, instellingen en ordehandhavers in verschillende delen van Oekraïne, en doen dat ongestraft.'

In die context suggereerde Poetin dat de internationale gemeenschap stappen zou ondernemen om te situatie te helpen stabiliseren in Oekraïne.

Obama in Riyad

Obama zit op dit moment in Riyad, in Saoedi-Arabië en liet eerder op de dag weten dat hij vindt dat de Russische troepen aan de grens met Oekraïne zich moeten terugtrekken. 'De Russen willen misschien alleen maar intimideren, maar misschien hebben ze ook andere plannen', zei de Amerikaanse president.

De Amerikanen schatten dat er ongeveer 200.000 Russische soldaten zich aan de Oekraïense grens bevinden. Oekraïense regeringsleden hebben het over 100.000 soldaten.