Komen we aan de vooravond van de tachtigste verjaardag van de diefstal van ‘De Rechtvaardige Rechters’, het ontbrekende paneel van het ‘Lam Gods’, te weten waar het gestolen paneel zich bevindt?

Aan de VRT-nieuwsredactie zegt Paul De Ridder, historicus van de Koninklijke Bibliotheek en Brussels parlementslid, dat de ‘Rechtvaardige rechters’ via een nalatenschap in het bezit is van een vooraanstaande Gentse familie. Dat schreef De Standaard al anderhalf jaar geleden. De erfgenamen zouden er niet mee naar buiten durven te komen, uit vrees voor een schandaal.

Gerechtelijk onderzoek

De Ridder heeft die informatie van Robert Senelle, bekende grondwetexpert, die vorig jaar overleed. Senelle bemiddelde bij de familie om het paneel anoniem terug te geven, maar zonder resultaat.

De Ridder is met zijn informatie naar de procureur van Gent gestapt. Het Gentse parket bevestigt aan onze redactie dat in het najaar van 2013 inderdaad een gerechtelijk onderzoek is geopend. Er zijn verschillende mensen verhoord, maar het parket heeft nog niemand in verdenking gesteld en heeft ook geen concrete aanwijzingen waar het paneel zich bevindt.

Het parket zegt dat het onderzoek verder loopt, en dat er in het verleden al verschillende opsporings- en gerechtelijke onderzoeken gevoerd werden. 'Er wordt altijd geëvalueerd hoe ernstig of concreet de tip is, maar alle onderzoeken hebben tot nu toe tot niets geleid.'
 

Druk zetten

Met de onthulling wil De Ridder druk zetten op de familie, zodat die ‘De Rechtvaardige Rechters’ zou teruggeven, net voor de 80ste verjaardag van de kunstroof van de eeuw. De Gentse bisschop Luc Van Looy riep in Terzake op om het paneel opnieuw aan te bieden. 'Het zou mooi zijn mocht wie kan helpen de integraliteit van het schilderij te herstellen zijn verantwoordelijkheid opneemt.' 

In de nacht van 10 op 11 april 1934 werden twee panelen van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck gestolen uit de Sint Baafskathedraal in Gent. Eén paneel dook snel terug op, maar het tweede paneel is dus nu al tachtig jaar zoek.

Het artikel van Marc Reynebeau (08/09/2012)