‘Davy heeft veel spijt, de blik in zijn ogen zegt genoeg’
Mandy en Noël, de zus en de vader van Davy Simons. Foto: mdl

Op het assisenproces over de moordpoging op D. S. is Mandy, de zus van beschuldigde Davy Simons, vrijdag komen getuigen. De 20-jarige vertelde over de moeilijke kindertijd van zichzelf en haar broer. ‘We hebben veel afgezien en Davy heeft spijt van wat hij gedaan heeft’, klonk het.

Mandy, die haar broer heel vaak gaat bezoeken in de gevangenis, verklaarde dat Davy altijd voor haar klaarstond en haar altijd gesteund heeft. ‘Hij is een heel gesloten persoon. Hij is altijd zo geweest. Hij heeft er veel spijt van, maar de blik in de ogen van Davy zegt genoeg. Er moet geen traan vallen om te zien of iemand spijt heeft’, antwoordde Mand, toen voorzitter Jordens haar vroeg of er gevoelens aan te pas kwamen als Davy zijn spijt betuigde.

De zus had het ook over een voorval waarbij D. op een kermis xtc had ingenomen en volledig van de kaart was. Volgens Mandy was Davy door D’s toedoen met xtc begonnen. Voorzitter Jordens vroeg haar wat ze ervan dacht, want hij kon als 19-jarige toch neen zeggen. ‘In een relatie wordt de een door de ander meegesleurd. Zo gaat dat in een relatie’, aldus Mandy. Volgens haar kocht Davy alles voor D. en overwoog hij zelfs een paard voor haar te kopen: ‘‘Hoe haalt ge het in uw hoofd?’, zei ik toen tegen hem.’’

‘Davy en ik hebben afgezien tijdens onze jeugd’

Mandy vertelde ook dat zij en Davy veel hebben afgezien sinds de scheiding van hun ouders. Moeder Linda trad toe tot een Pinkstergemeente, waar ze volgens haar dochter en haar ex-man Noël gebrainwasht werd. Ze reisde door haar geloofsovertuiging veel naar Italië en verbleef soms in Israël. ‘Mijn moeder had psychische problemen en was compleet veranderd. We hebben er van afgezien’, zei Mandy.

Uiteindelijk gingen de kinderen met hun vader in een stacaravan wonen achter het huis van Davy’s grootmoeder. ‘We mochten geen tv meer kijken. Op school mochten we niet aan activiteiten deelnemen’, aldus Mandy, die een lange stilte liet vallen toen voorzitter Michel Jordens vroeg of haar moeder, die in maart 2013 uit het leven stapte, ook goede kanten had. ‘Ze heeft haar best gedaan, maar het was een schok dat ze zo veranderd was’, klonk het.