Peter Verlinden (VRT) mag Rwanda weer niet binnen
VRT-journalist Peter Verlinden. Foto: Belga

VRT-televisiejournalist Peter Verlinden heeft van de Rwandese overheid geen visum gekregen. Rwanda heeft in het verleden al vaker geweigerd om Verlinden, die zich regelmatig kritisch had uitgelaten over het bewind van president Paul Kagame, het land binnen te laten.

Peter Verlinden had een visum aangevraagd om de Belgische delegatie te begeleiden die naar Kigali gaat voor de herdenking van de twintigste verjaardag van het begin van de genocide in 1994. Onder meer minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille maken deel uit van die delegatie. Maar vrijdagmorgen weigerde de ambassade, zonder al te veel uitleg, hem een visie toe te kennen.

Het is niet de eerste keer dat Verlinden niet wordt binnengelaten in het land. De journalist, die al bijna twintig jaar voor de openbare omroep verslag uitbrengt over de toestand in Centraal-Afrika, zegt dat hij al sinds 2008 geen visum voor Rwanda meer heeft gekregen.

In januari 2008 had Charles Murigande, gewezen Rwandees minister van Buitenlandse Zaken, Verlinden beschuldigd van het ‘verdedigen van extremistische stellingen’. De journalist zou volgens hem ook behoren tot ‘het kamp van de genocidairs’, die in 1994 verantwoordelijk waren voor de dood van 800.000 mensen, voornamelijk Tutsi.

In een rapport dat zeven Rwandese parlementsleden op 11 februari 2013 hadden verspreid, wordt Verlinden ook vermeld als iemand die ‘vijandig’ staat tegenover het regime van president Paul Kagame.