Vereffenaar Arco verdedigt positie
Francine Swiggers Foto: BELGA

“Ik meen dat wij in alle objectiviteit kunnen optreden.” Met die woorden sprak Francine Swiggers, een van de vereffenaars bij Arco, tegen dat zij en collega Marc Tinant niet objectief kunnen zijn in de afwikkeling van Arco en de Arco-vehikels zoals Arcopar omdat ze destijds ook bestuurder waren bij Dexia.

Dat bleek vrijdag tijdens een bitsige en geanimeerde zitting van de Brusselse rechtbank van koophandel.

Voor de Brusselse handelsrechter werden de Arco-vereffenaars gehoord, op vraag van de actiegroep van gedupeerde Arco-coöperanten ‘Geld terug van Arco’. Hun advocaten, onder wie meester Geert Lenssens, vragen wegens hun dubbele petje het aftreden van het huidige college van vereffenaars van Arco. Dat bestaat uit Francine Swiggers, Marc Tinant en Ludo Foqué.

Swiggers was destijds topvrouw van Arco, de financiële poot van de christelijke werknemerskoepel, en ook Marc Tinant zat er in het bestuur. En Swiggers en Tinant zaten destijds ook in het bestuur van Dexia. Het is bij de ondergang van die Belgisch-Franse grootbank dat Arco werd meegesleurd. Arco had als aandeelhouder ook financieel bijgedragen aan de laatste reddingspoging van Dexia, maar moest na de crash van de bank zelf in vereffening gaan.

Swiggers wees er tijdens de zitting op dat Ludo Foqué als onafhankelijke vereffenaar werd aangesteld en dat hij geen banden had met Dexia of Arco. En Foqué kan als voorzitter van het college van vereffenaars ook alleen optreden, klonk het.

Swiggers verdedigde zich ook tegen Lenssens’ kritiek dat de informatie die de vereffenaars verstrekken niet omstandig genoeg is. “Alles is opgesteld zoals het wettelijk moet.” De geijkte modellen werden gevolgd, klonk het, en er zijn van geen enkele schuldeiser vragen gekomen.

Gevraagd naar de duur van de vereffening, zei Foqué dat dit geen jaren zal duren. “Ik kan niet in een glazen bol kijken en zeggen dat het 2015 zou zijn. Misschien zullen we dat niet halen, dat is best mogelijk. Maar het zal zeker geen vereffening zijn die 20 jaar gaat duren, zoals meester Lenssens zei op een aandeelhoudersvergadering.”

De debatten tussen Lenssens en meester Christian Van Buggenhout, die als raadsman van Arcopar optrad, verliepen bij momenten zeer bitsig. De twee hoofdrolspelers slingerden verschillende uitspraken naar elkaar. Zo werd Van Buggenhout de “vereffenaarfluisteraar” genoemd, naar analogie met de paardenfluisteraar, omdat hij de vereffenaars zou influisteren wat te doen.

“De Arco-aandeelhouders hebben nu vastgesteld dat zij uit de vereffening nul euro hebben, en Belfius (de staatsbank die voortvloeide uit de Belgische bankpoot van Dexia, nvdr) meer dan 200 miljoen euro. En dat terwijl de aandeelhouders stellen misleid te zijn door Belfius”, zei Lenssens nog na afloop van de zitting. De tegenpartij weigerde tijdens de zitting daarop te antwoorden, klonk het.

Ook hekelde de advocaat na afloop dat de aandeelhouders inzage gevraagd hebben in de verschillende stukken “maar niets kregen”. Swiggers zei tijdens de zitting dat de coöperanten hun eigen inschrijving kunnen inkijken, maar inzage van het volledige aandeelhoudersregister kan “omwille van de privacy” niet toegestaan worden. Tinant zei dan weer dat de zaken die niet gepubliceerd worden, een vertrouwelijk karakter hebben.

Over de afzetting van de huidige vereffenaars wordt op donderdag 9 oktober gepleit voor de Brusselse rechtbank van koophandel. De advocaten van de actiegroep moeten tegen eind mei hun conclusies indienen, de Arco-advocaten tegen eind augustus.