‘Meer dan 100 steden kunnen in rechtse handen vallen’
Ook in Parijs kan de linkse heerschappij (hier PS-kandidate Anne Hidalgo) zondag doorbroken worden. Foto: AP

Zondag staat de tweede ronde van de Franse regionale verkiezingen op het programma. Die draaien op veel plaatsen uit op een rechtstreekse keuze tussen het behoud voor links of een nieuw (extreem)rechts bewind. Le Monde lijstte de plaatsen op waar een machtsverschuiving naar rechts in zicht is.

Uit de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen vielen twee grote lessen te trekken: de (socialistische) regering werd afgestraft en het extreem-rechtse Front National boekte een grote winst. Ook de gematigd rechtse UMP - nationaal in de oppositie - deed het goed.

In de tweede ronde staat veel op het spel: slaagt rechts erin opnieuw de grootste lokale macht te worden? In maar liefst 117 steden met meer dan 10.000 inwoners dreigt een machtsverschuiving, en in 110 van die gevallen dreigt links de macht te verliezen aan rechts.

De PS lijkt daarbij de grote verliezer te worden: 90 ‘rode’ steden kunnen na de tweede ronde in rechtse handen vallen. De UMP zou maar liefst 66 steden kunnen heroveren op links, en ook extreemrechts kan nog zeven steden binnenhalen, bovenop Hénin-Beaumont, waar FN-kandidaat Steeve Briois na de eerste ronde al een meerderheid had.

Bekijk de interactieve kaart van Le Monde.