Kaapstad is de nieuwe Earth Hour-wereldhoofdstad

Het Zuid-Afrikaanse Kaapstad heeft de internationale wedstrijd Earth Hour City Challenge gewonnen en volgt het Canadese Vancouver op als de nieuwe internationale Earth Hour-hoofdstad. Dat maakte milieuorganisatie WWF, organisator van de wedstrijd, vrijdag bekend. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was de Belgische laureaat.

‘Met het VN-rapport dat komende maandag uitkomt, is Kaapstad een goed rolmodel dat aantoont hoe een stad in het globale Zuiden concrete actie kan ondernemen tegen klimaatverandering’, zegt Jan Vandermosten, klimaatexpert van WWF-België. ‘Onze internationale leiders, die de verantwoordelijkheid hebben om een internationaal klimaatakkoord te sluiten in Parijs volgend jaar, moeten nu zorgen voor een ambitieus raamwerk om alle steden en landen te helpen klimaatacties op te starten.’

Verwarming

De Zuid-Afrikaanse stad wordt geloofd voor zijn ambitie en pioniersrol in acties om klimaatverandering te bestrijden en in zijn inspanningen om levenskwaliteit te bieden aan zijn inwoners. Kaapstad wordt een rolmodel genoemd voor het ‘globale Zuiden’ met een reeks maatregelen die andere steden makkelijk kunnen overnemen, zoals een verwarmingssysteem aangedreven door zonnewarmte.

Meer dan 160 steden uit 14 landen deden mee aan de wedstrijd. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Earth Hour City Challenge wil steden mobiliseren om de klimaatverandering te stoppen en daarmee onze planeet te redden.

'We Love Cities'

Naar aanleiding van de wedstrijd werd ook een campagne ‘We Love Cities’ georganiseerd, waarbij stadsbewoners opgeroepen werden om voor hun favoriete duurzame stad te stemmen. In België konden vooral Gent en Antwerpen hun bewoners overtuigen. Uiteindelijk eindigde Gent met 8.721 stemmen voor Antwerpen, dat 7.779 stemmen haalde.