Rusland heeft vrijdag verongelijkt gereageerd op aantijgingen dat het troepen zou mobiliseren aan de grens met Oekraïne. Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama en de Oekraïense nationale veiligheidschef Andriy Paroebiy maakten gewag van Russische troepenbewegingen langs de grens. Volgens Moskou zijn de westerse leiders echter of slecht geïnformeerd, of van slechte wil.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst naar vier internationale inspecties die deze maand in het kader van een OVSE-missie plaatsvonden in het Europese deel van Rusland. Waarnemers van onder meer Letland, Duitsland, België en Frankrijk hebben toen geen enkele voorbereiding van militaire agressie opgemerkt, aldus het Russische Buitenlandministerie.

Rusland vraagt zich luidop af waartoe dergelijke inspectiemissies dienen als de resultaten ervan absoluut geen politiek gewicht hebben. ‘Vinden objectieve bevindingen van militaire waarnemers dan geen ingang bij politieke leiders? Geven (westerse, red.) leiders de voorkeur aan hun politieke voorkeuren en emoties, ten koste van waargenomen feiten?’, klinkt het vanuit Moskou.