Stoltenberg is nieuwe Navo-secretaris-generaal
Jens Stoltenberg Foto: Photo News

Niet vicepremier De Crem maar Jens Stoltenberg, de Noorse ex-premier, is de opvolger van Navo-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Dat heeft de Navo bevestigd.

De sociaal-democraat Jens Stoltenberg begint op 1 oktober aan zijn nieuwe job. 

Het was al een tijdje duidelijk dat Stoltenberg de consensuskandidaat zou worden voor de topjob. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Verenigde Staten vonden hem een geschikte kandidaat en dat heeft de kandidatuur van Pieter De Crem genekt. 

Stoltenberg was premier van Noorwegen van 2000 tot 2001, en van 2005 tot 2013. In het najaar van 2013 verloor hij de verkiezingen. Hij ging aan de slag als speciaal VN-gezant voor klimaatverandering in New York. 

Het grote publiek kent Stoltenberg als de man die geconfronteerd werd met het Breivik-drama in 2011, waarbij 76 doden vielen. Hij kreeg internationaal erkenning voor zijn waardige aanpak. 

Stoltenberg komt niet uit een EU-land en spreekt geen Frans, maar zijn troeven en zijn status als ex-premier wogen kennelijk meer door. Het is de eerste keer dat Noorwegen een secretaris-generaal voor de Navo mag leveren.