Zus Christel (28) van slachtoffer D. S. liet bij de jury foto’s rondgaan van D. , nadat ze een eerste operatie had ondergaan om een kogel van de moordpoging uit haar hoofd te verwijderen. Ze wilde aantonen wat beschuldigde Davy Simons had aangericht, toen hij D. op 23 juli 2012 op de Genkersteenweg in Hasselt neerkogelde.

Christel S. wist als veel oudere zus ook niet welke verschrikkelijke dingen allemaal gebeurd waren in de relatie van haar zusje, die ze zag veranderen naar een stiller en teruggetrokken meisje. 'Davy zegt dat hij nu voor de rest van zijn leven met een tatoeage zit van D., maar ik zal u eens tonen wat er bij D. achterblijft', zei Christel waarna ze de foto’s uithaalde. 'Als ik dat allemaal geweten had', zuchtte Christel, die net als haar vader en haar echtgenoot Erik bij Defensie in Nederland werkzaam is.

‘Zou minder zwaar zijn als ze er niet meer was’

In het dossier zitten verklaringen dat D. zou gezegd hebben dat ze thuis slaag kreeg en geen eten kreeg. Assisenvoorzitter Jordens wilde weten hoe Christel daarover dacht. 'Dat slaat nergens op. Het was uiteraard een puber met aanpassingsproblemen', was haar reactie. 'In het begin was de relatie tussen haar en Davy goed, maar dan hoorde ik via mijn ouders zieke dingen van hem, namelijk dat hij de macht wilde overnemen. Hij nam de vaderrol over. Ik heb bij D. de blauwe plekken gezien en ze vertelde me dat hij D. op het hoofd sloeg, omdat de plekken onder het haar niet zichtbaar waren. Toch keerde D. naar hem terug, omdat zij meende dat ze Davy nog kon helpen of beter maken', aldus Christel.

'Hij kocht haar geschenkjes om iets goed te maken of omdat hij haar mobieltje had stukgegooid. Hij kocht dan een nieuw toestel, maar controleerde welke namen erin stonden en van wie ze sms’jes kreeg. Hij wilde haar op een ziekelijke manier controleren. Op het einde zag ze eindelijk in dat ze bij hem weg moest. Davy zag dat als controleverlies uiteraard', vertelde Christel, die een uitspraak deed, die heel cru was, maar ook wel begrijpelijk. 'Ik vind het erg en heel moeilijk om te zeggen, maar het zou minder zwaar zijn geweest als ze er niet meer was. D. is van zover gekomen. We hebben zo hard moeten strijden. Nu worden we iedere dag met de feiten geconfronteerd', aldus de zus.

Nooit meer nieuwe relatie

Meester Geerdens vroeg of zij denkt dat D. nog een relatie zou kunnen hebben. 'Dat zou dan iemand moeten zijn, die haar neemt met al haar beperkingen en ongemakken, maar ik denk het niet. Ik zie ook niet hoe zij voor een baby zou kunnen zorgen. Een luier verschonen of de baby uit het bedje halen, dat kan zij niet meer', zei Christel, waarna Simons opnieuw rechtstond. 'Ik weet dat het misschien niet veel betekent voor u, maar ik wil mijn excuses aanbieden', prevelde Simons.

D. haar schoonbroer Erik was ook niet mals voor Simons. 'Jij zit hier met je zelfingenomen glimlach en je kutkop', begon Erik, waarna Simons repliceerde met 'Glimlach? '. 'Het spijt hem voor geen meter. Ik heb spijt dat ik je nooit heb opgezocht. Jij bent gewoon een zielig ventje', zei een nijdige Erik.